Gashaard aansluiting

Nog niet eens zo lang geleden was een gashaard vooral een functionele haard. Zijn hoofdtaken waren het verwarmen van het huis en het verwarmen van ons eten en drinken. Nederland had een pioniersrol in de ontwikkeling van de gashaard. In ons land vond de gashaard aansluiting op het meest wijdvertakte gasnetwerk van de wereld. De rol van de gashaard is in der loop der tijd behoorlijk veranderd. Niet alleen is de efficiency en het rendement verbeterd, ook het vlambeeld is vele malen fraaier dan vroeger het geval. Gashaardfabrikanten beseffen dat de hedendaagse consument naast warmte ook sfeer wenst. Moderne gashaarden verwarmen daarom niet alleen maar, ze benaderen steeds beter het vuur en het vlammenspel zoals we dat van een houthaard kennen. De moderne gashaard mag dus gezien worden en wordt niet meer verstopt. Omdat we anders naar de gashaard zijn gaan kijken, kijken we nu ook anders naar de gashaard aansluiting.

Aansluiting gashaard bovenzijde

bovenaansluiting-gashaardZowel bij houthaarden als gashaarden zal er altijd een rookgasafvoerkanaal moeten worden aangelegd. Alle reststoffen moeten immers op een veilige manier worden afgevoerd naar buiten. Grof gezien hebben we twee mogelijkheden. We kunnen kiezen voor een gashaard aansluiting bovenzijde, of een gashaard aansluiting achterzijde. Kiezen we voor een gashaard aansluiting aan de bovenzijde, dan verlaten alle rookgassen aan de bovenzijde de gashaard. Kiezen we voor een gashaard aansluiting achterzijde, dan wordt de kachelpijp aangesloten aan de achterkant van de gashaard. Over het algemeen kunnen we zeggen dat een gashaard aansluiting aan de bovenzijde veruit het populairste is.

Gashaard bovenaansluiting, een groot voordeel.

Gaskachel-bovenaansluitingEen groot voordeel van een gashaard aansluiting aan de bovenzijde is de geringe vereiste inbouwdiepte. Op de gashaard aansluiting zal immers een pijp of bocht moeten worden gemonteerd. Deze rookgasafvoermaterialen vragen natuurlijk ruimte, en dat is een luxe die in inbouwsituaties niet altijd voorhanden is. De bovenaansluiting gashaard zien we in de praktijk hierdoor steeds vaker voorkomen. Bij veel types gashaard is een aansluiting aan de bovenzijde de enige optie. Wanneer u bijvoorbeeld een gashaard roomdivider of een doorkijk gashaard overweegt, dan wilt u natuurlijk niet dat het rookgasafvoerkanaal in het zicht wordt gemonteerd. Een gashaard aansluiting aan de bovenkant maakt het mogelijk om het afvoerkanaal onopvallend weg te werken in de muur of wand waar deze wordt geplaatst. Zou krijgt u onbelemmerd zicht op de vlammen, zonder storende elementen in uw gezichtsveld.

Aansluiting gashaard

Gashaard-boven-aansluitingEenmaal gekozen voor een gashaard is het natuurlijk van groot belang dat de haard veilig en betrouwbaar kan worden aangesloten. Voor elke gashaard gelden hiervoor aparte restricties, meestal vastgesteld door de fabrikant. De wijze waarop de gashaard wordt aangesloten op de gashaard aansluiting noemen we de configuratie. Wilt u weten of uw configuratie veilig en verantwoord is? Neem dan even vrijblijvend contact op met onze ervaren adviseurs. Wij verdiepen ons graag in uw situatie en berekenen graag de beste en voordeligste manier van aansluiten. Na het in acht nemen van onze richtlijnen staat niets een veilige gashaard aansluiting nog in de weg!

Offerte aanvragen