Gesloten gashaard

Gas is al vele tientallen jaren een populaire brandstoffen voor haarden en kachels. Vooral in Nederland is gas populair. Nergens werd het gasnetwerk zo snel uitgerold als in ons land. De ontwikkeling van de gesloten gashaard is snel gegaan. Moderne gashaarden zijn veilig, betrouwbaar, efficiënt en gebruiksvriendelijk. Was vroeger een gashaard vooral functioneel, In de loop der jaren zijn gashaarden steeds mooier en mooier geworden. Door slimme brandertechnieken en verbeterde materialen heeft een moderne gesloten gashaard vrijwel dezelfde uitstraling als de klassieke houthaard. De gashaard van nu is ontzettend realistisch. Houtsets zijn nauwelijks meer van echt te onderscheiden en ook het vlambeeld doet nauwelijks meer onder voor ‘the real deal’. Ook gesloten gashaarden hebben nu gele flakkerende vlammen met een natuurlijk verloop!

Gesloten systeem gashaard

Niet alleen het vlambeeld is enorm veranderd, ook het gebruikte type gashaard is langzaam verschoven. Waren vroeger de meeste haarden nog gashaarden met een open systeem, tegenwoordig wordt er juist vaak gekozen voor een gashaard gesloten systeem. Maar wat houdt dit nu precies in? Wat is een gesloten gashaard? En wat is een zogenaamd open systeem gashaard? Graag gaan we even wat dieper in op de verschillen tussen deze twee types gashaard. We kijken eerst naar de kenmerken en daarna nemen we alle voor- en nadelen onder de loep. Hopelijk wordt dan vanzelf duidelijk waarom tegenwoordig vrijwel iedere nieuwe gashaard een gesloten gashaard is.

Gashaard gesloten systeem vs Gashaard open systeem

Gashaard-gesloten-op-propaan-gesloten

Het verschil tussen een gesloten gashaard en een open gashaard zit hem in de manier waarop de lucht wordt aangevoerd. Voor een goede verbranding van gas is lucht een vereiste. Een constante stroom lucht zorgt ervoor dat het gas goed kan ontbranden. Een haard met een open systeem haalt deze lucht direct uit de ruimte waar hij staat. Soms wordt gedacht dat de ruit bepaalt of het een open of een gesloten gashaard is, maar dit is niet zo. Wanneer tussen u en het vuur geen glas zit, dan heeft u te maken met een open systeem gashaard. Maar ook als er wel een ruit zit kan het om een open gashaard gaan. Het verschil tussen een open gashaard en een gesloten gashaard is puur en alleen de manier waarop de lucht wordt toegevoerd, Een open systeem gashaard haalt de lucht uit het vertrek zelf. Een gesloten systeem gashaard haalt zijn benodigde lucht van buiten het huis.

Waarom kiezen voor een gesloten gashaard?

Gashaard-gesloten-op-propaan-kopen

Om duidelijk te maken waarom de gesloten gashaard aan populariteit wint hoeven we alleen maar te  kijken naar alle nadelen van een gashaard met een open systeem. Open gashaarden zijn lange tijd enorm populair geweest. Vroeger was het voor een gashaard niet zo moeilijk om voldoende zuurstof te verkrijgen. Huizen waren destijds veel slechter geïsoleerd, altijd tochtte het wel een beetje. De slechte isolatie zorgde ervoor dat er voldoende nieuwe lucht kon worden aangevoerd, zoveel als nodig was om het gasvuur te laten branden. Deze manier ventilatie noemen we natuurlijke ventilatie. De isolatie van de meeste woningen in ons land is echter aanzienlijk verbeterd. Lucht kan niet meer zomaar ontsnappen en nieuwe lucht komt ook niet meer binnen. Veel moderne woningen zijn hierdoor niet geschikt voor een open systeem. Een gashaard gesloten systeem is voor de meeste haardenliefhebbers een betere optie.

Gashaard gesloten

Gashaard-gesloten-op-propaan-prijs

Want wat is nu het probleem wanneer een haard niet voldoende zuurstof kan bemachtigen? Elke gashaard heeft een constante luchtstroom nodig voor een goede verbranding. Wanneer er nietvoldoende lucht is zal de haard maar matig branden en veel minder warmte geven, maar dat is niet het gevaarlijkste! Bij de verbranding van gas komen er namelijk ook schadelijke reststoffen vrij. Stoffen die we niet in onze woonruimte willen en die dus direct naar buiten moeten worden gevoerd. Om deze schadelijke stoffen af te voeren is er een luchtstroom nodig die deze stoffen afvoert. Deze stroom begint op het moment dat de haard de lucht uit het vertrek haalt en gebruikt voor de verbranding. Eenmaal in de haard wordt deze lucht opgewarmd, en warme lucht heeft de neiging om te stijgen. Deze warme lucht zet de luchtstroom in beweging. Schadelijke stoffen worden meegenomen in deze stroom en worden zo afgevoerd naar buiten. Bij te weinig zuurstof zal het vuur moeite hebben om deze stroom op gang te houden. En wanneer de stroming ophoudt betekent dit ook dat de schadelijke stoffen in het rookkanaal blijven hangen, of erger nog, in uw woonvertrek terecht komen. Jaarlijks vallen er slachtoffers door koolmonoxide. Natuurlijk wilt u dit ten allen tijden voorkomen. Wanneer u echte zekerheid wilt is een gesloten gashaard een veel betere optie.

Gashaard gesloten systeem

Gesloten-gashaard-op-propaan

Bij een gashaard gesloten systeem wordt de lucht van buiten gehaald. De lucht komt dus niet meer in contact met de lucht in de ruimte waar de haard staat. Een gesloten gashaard is aangesloten op een concentrisch afvoerkanaal. Dit is een afvoerbuis met daarin nog een afvoerbuis. Door de binnenste buis worden alle rookgassen naar buiten afgevoerd, door het buitenste deel wordt de benodigde lucht van buiten aangezogen. Deze manier van aan- en afvoeren heeft grote voordelen. Het eerste voordeel is de onbelemmerde luchttoevoer. Een gesloten gashaard kan onbelemmerd lucht van buiten aanzuigen. Het kanaal staat immers in directe verbinding met de buitenlucht en is niet afhankelijk van de hoeveelheid lucht in het vertrek waar hij staat. Een ander groot pluspunt is dat de aangezogen lucht wordt voorverwarmd door de hete rookgassen die via de binnenste pijp naar buiten stromen. Voorverwarmde lucht zorgt voor een betere verbranding en zorgt ook voor meer trek in het kanaal. Hoe meer trek er in het kanaal zit, hoe sneller de doorstroming van zowel lucht als rookgas. Zo bent u altijd verzekerd dat alle rookgassen worden meegevoerd naar de buitenlucht, en dus niet in uw woonvertrek kunnen afdalen.

Maar er zijn nog meer redenen waarom gesloten systeem gashaarden een verbetering zijn ten opzichte van de open systemen. Een gesloten gashaard heeft een veel hoger rendement en is daardoor veel efficiënter als verwarming. Omdat de verbrandingsomstandigheden veel beter zijn in een gesloten systeem gashaard zal de temperatuur wat hoger liggen. Al het gas wordt zo optimaal mogelijk verbrand, waardoor er in een gesloten gashaard veel meer warmte vrijkomt. De verbeterde verbranding en de voorverwarmde lucht zorgen dus voor hogere temperaturen. Deze temperaturen blijven beter opgesloten in een gesloten systeem. Ze worden bovendien gelijkmatiger verdeeld door de ruit waardoor meer warmte wordt gebruikt om daadwerkelijk het woonvertrek te verwarmen. Er wordt dus meer warmte opgewekt en er gaat minder verloren. Kortom, een gesloten gashaard heeft een aanzienlijk hoger rendement, is betrouwbaarder en is veel veiliger dan een open systeem.

Voor de duidelijkheid even een overzicht:

Gashaard gesloten systeem. De voordelen:

  • Niet meer afhankelijk van voldoende luchtstroming in de ruimte waar de haard staat.
  • Hoog rendement door gering warmteverlies en voorverwarmde luchttoevoer.
  • Minder gevaarlijk doordat er vrijwel altijd voldoende trek is waardoor rookgassen beter worden afgevoerd. Bovendien is het vuur bij een gesloten gashaard niet bereikbaar voor kinderhandjes.
  • Rookgasafvoerkanaal mag ook door een gevel lopen en hoeft niet boven de nok van de woning uit te steken. Om de trek bij een open systeem te garanderen is dit wel nodig.

Gashaard gesloten systeem. De nadelen:

  • Minder sfeerbeleving doordat er geen rechtstreeks contact is met het vuur. (Maar steeds meer gesloten gashaarden hebben nu vrijwel onzichtbaar ontspiegeld glas)
  • Wat duurder qua afvoermaterialen, vanwege de pijp-in-pijp constructie.

De gashaard gesloten heeft de toekomst

Gesloten-gashaard-op-propaan-met-ruit

Geen wonder dus dat langzaam de gashaard met een open systeem lijkt te verdwijnen. Onze moderne woningen zijn te goed geïsoleerd om luchtstromingen nog een kans te geven. Ook zijn we ons bewuster geworden van onze C02 uitstoot, en de impact die deze heeft op de wereld om ons heen. Het rendement is dus steeds belangrijker geworden. We weten steeds meer efficiënte warmte te halen uit dezelfde hoeveelheid gas. Klassieke open systeem gashaarden geven niet de controle die we nodig hebben om het uiterste uit onze gashaarden te halen. Een gesloten systeem zorgt standaard al voor vrijwel optimale omstandigheden omdat we zowel aan- als afvoer kunnen controleren. Gashaarden met een open systeem zijn er nog, en zullen nog wel even beschikbaar blijven voor woonsituaties waarin wel aan de noodzakelijke voorwaarden kan worden voldaan.

Eerlijk en persoonlijk advies?

Twijfelt u nog tussen een open systeem en een gesloten systeem? Neem dan gerust even vrijblijven contact op met onze ervaren adviseurs. Wij bekijken graag uw persoonlijke situatie en geven eerlijk advies over de beste aanpak in uw woning. U kunt ons per telefoon, mail en chat bereiken, maar u bent natuurlijk ook van harte welkom in onze luxe showroom. Wij hebben een groot assortiment gashaarden en zijn door eigen voorraden en inkoopvoordeel altijd erg scherp geprijsd. Eventueel ontzorgen wij graag uw gehele project, van inspiratie tot aan de installatie. Onze installateurs garanderen een veilige en betrouwbare installatie van uw droomhaard. Waar dan ook in Nederland!

Offerte aanvragen