Open haard gas

Een gashaard open systeem wordt ook wel een gashaard open verbranding genoemd, of zelfs een open haard gas. Kenmerkend voor een gashaard open systeem is de plaats waar de haard de benodigde zuurstof vandaan haalt. Voor het verbranden van gas is zuurstof nodig. Bij een gashaard open systeem staat de haard in open verbinding met het vertrek waar hij geplaatst is. Alle zuurstof die nodig is om de verbranding van het gas mogelijk te maken haalt de haard in dat geval uit dit vertrek. Een goede constante doorstroming is daardoor erg belangrijk wanneer gekozen wordt voor een gas openhaard binnen. Vroeger was de gas open haard een veel voorkomende keuze. Tegenwoordig kiezen we vaker voor een gashaard met een gesloten systeem. Maar waarom is de gas open haard eigenlijk op zijn retour?

Open haard gas

Een gashaard met een open systeem staat dus in open verbinding met het vertrek waar hij is geplaatst. Soms heeft een gas open haard een ruit, maar er zijn ook modellen die direct zicht op de vlammen geven. Dit directe contact met de vlammen draagt natuurlijk bij aan de sfeer. Onbelemmerd zicht op het vlammenspel maakt de haardbeleving intenser, maar er kleven helaas ook nadelen aan. Het rendement van een open haard gas is namelijk wel veel lager. Omdat de opgewekte warmte niet wordt vastgehouden in een beperkte ruimte kan er veel warmte ontsnappen. Lang niet alle opgewekte warmte wordt in dat geval gebruikt om het vertrek te verwarmen. Veel warmte gaat verloren waardoor een gas open haard qua warmteopbrengst niet zo efficiënt is als een gashaard met een gesloten systeem. Wanneer u uw gashaard vooral gebruikt als sfeermaker, dan is het verloren rendement niet zo nadelig. Maar wilt u uw gashaard echt gebruiken als verwarming? Dan is een gesloten gashaard een betere keuze.

Gashaard open verbranding

open haard gas

Een open haard op gas haalt dus de benodigde zuurstof uit het woonvertrek waar hij staat. Natuurlijk vraagt dit om voldoende luchtdoorstroming. De lucht die de gas open haard nodig heeft voor een goede verbranding wordt immers telkens uit de kamer gezogen en moet daardoor telkens weer worden aangevuld met nieuwe lucht. Bij oude huizen was dit vroeger geen probleem. Oude huizen waren minder goed geïsoleerd dan de moderne huizen van vandaag de dag. Altijd tochtte het wel ergens en altijd was er dus voldoende mogelijkheid voor nieuwe lucht om het vertrek binnen te komen. Bij oude huizen is er dus sprake van natuurlijk ventilatie. Deze natuurlijke luchtstroom voorkomt dat er onderdruk in de kamer kan ontstaan. Onderdruk mag nooit ontstaan in een vertrek met een gashaard. Wanneer een gasvuur niet voldoende zuurstof krijgt kan namelijk het erg gevaarlijke koolmonoxide ontstaan! Goede ventilatie is dus enorm belangrijk wanneer we een gashaard open verbranding overwegen.

Gas open haard

gas open haard

Omdat er dus altijd voldoende lucht moet zijn in het vertrek waar de haard staat, is naast de ventilatie ook de afzuiging iets waar we rekening mee moeten houden. Veel moderne huizen hebben mechanische afzuiging. Vaak is dit de afzuigkap, maar het kan ook nodig zijn bij sommige wasdrogers. Deze vormen van mechanische afzuiging gaan niet samen met een gashaard open systeem. Door mechanische afzuiging blijft er niet voldoende lucht over om een veilige verbranding te garanderen. Bij een gashaard open systeem moet dus altijd de ventilatie maximaal zijn en de afzuiging van lucht minimaal. Alleen dan is een gashaard open systeem een verantwoordde keuze. Wanneer deze twee factoren niet gegarandeerd kunnen worden is een gesloten systeem een veel betere optie.

Open haard gas

open haard gas

Naast de toevoer van lucht is de afvoer van rookgassen natuurlijk erg belangrijk. Om te zorgen dat alle rookgassen netjes naar buiten worden geleidt is er een lang rookkanaal nodig waarin voldoende warme lucht past. Deze stijgende warme lucht zorgt voor de constante stroming die nodig is om te ze zorgen dat alle schadelijke rookgassen worden afgevoerd. Wanneer deze stroming niet aanwezig is kunnen er gevaarlijke situaties optreden. De schadelijke rookgassen kunnen in dat geval in het woonvertrek terechtkomen. En dat is een situatie die we natuurlijk altijd moeten voorkomen. Een open haard op gas heeft dus voldoende trek nodig om de afvoer van rookgassen te waarborgen. Om zeker te zijn dat er voldoende trek in het afvoerkanaal aanwezig is, is het belangrijk dat het afvoerkanaal altijd boven de nok van het dak uitkomt. Het afvoerkanaal van een gas openhaard heeft lengte nodig om voldoende trek te veroorzaken. Deze eisen zorgen ervoor dat het afvoerkanaal van een open haard op gas alleen boven de nok mag uitkomen en niet door de gevel.

Open haard gas? Of toch liever een gesloten systeem?

Er zitten dus nog behoorlijk wat haken en ogen aan het gebruik van een gas open haard Vroeger was een open haard op gas erg populair, maar de tijden zijn veranderd. De goede isolatie in onze moderne woningen heeft het de gas openhaard niet gemakkelijk gemaakt. De afzuigsystemen die we nu vinden in moderne woningen hebben daarnaast ook een erg negatieve invloed op de luchtstroom. Mechanische afzuiging vinden we tegenwoordig in allerlei vormen. Het meest voorkomend is de afzuigkap bij een open keuken, maar ook geautomatiseerde ventilatie kan er al voor zorgen dat de luchtstroom niet meer sterk en constant genoeg is. En deze luchtstroom is enorm belangrijk voordat we een gas open haard op een veilige en betrouwbare manier kunnen gebruiken. Een ander nadeel van de open haard op gas is het rookafvoerkanaal. Deze moet boven de nok uitkomen. Dit is lang niet in alle woningen realiseerbaar, en als dat wel het geval is, dan is het een behoorlijke opvallend afvoerkanaal. Vandaar dat we zien dat de gashaard open verbranding vrijwel niet meer wordt toegepast.

De voor- en nadelen van een open haard gas op een rijtje:

gas openhaard binnen

Gashaard open systeem. De voordelen:

  • Open vuur, dus meer sfeerbeleving door direct zicht op het vlammenspel.
  • Eenvoudig en klein afvoerkanaal. (meestal 10cm in diameter) Hierdoor is dit kanaal gemakkelijker te plaatsen in bestaande situaties met weinig ruimte.

Gashaard open systeem. De nadelen:

  • Goede ventilatie en doorstroming belangrijk.
  • Restricties in mechanische afzuiging
  • Afvoerkanaal moet boven de nok uitsteken voor voldoende trek, dit maakt het kanaal zichtbaarder.
  • Laag rendement door veel warmteverlies.
  • Gevaarlijker door directer contact met het vuur en mogelijke rookgassen.

Open haard gas vs. Open haard gas gesloten

gas openhaard binnen

De gas open haard is dus op zijn retour. Onze moderne woningen moeten vaak rigoureus worden aangepast voor een open haard op gas. Er gelden vele restricties en voorwaarden voordat een open haard op gas veilig kan worden gebruikt. Langzaam zullen alle gashaarden overgaan naar het gesloten systeem. Bij een gesloten systeem staat de lucht niet in verbinding met het woonvertrek. De lucht wordt aangevoerd via een gedeelde buis die tegelijkertijd de rookgassen afvoert. Doordat de lucht wordt voorverwarmt door de rookgassen verloopt de verbranding beter. Dit is een reden waarom de efficiency en het rendement van een gashaard met gesloten systeem vele malen hoger liggen dan de wat achterhaalde open haard gas, oftewel een gashaard met een open verbranding.

Open haard gas kopen?

U wilt de nostalgische sfeer van een klassieke open haard in huis halen? Dan is een gas openhaard binnen een prima keuze! Twijfelt u of nog over de juiste keuze voor uw situatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van uw situatie kunnen onze ervaren adviseurs snel beoordelen welke systeem het meest geschikt is voor uw gashaard. Wij zijn bereikbaar per telefoon, mail en chat. Maar natuurlijk bent u ook van harte uitgenodigd om eens een bezoek te brengen aan onze luxe showroom. Bij ons zult u slagen wanneer u een open haard op gas zoekt! Als erkend dealer van vrijwel alle A-merken vindt u bij ons altijd het meest actuele aanbod tegen sterk concurrerende prijzen! Kom gerust vrijblijvend nader kennismaken! De koffie staat voor u klaar!

Offerte aanvragen