Kachels en haarden

Als kachels en haarden zouden kunnen praten, dan vertelden ze vast de mooiste verhalen. Haarden en kachels hebben nu eenmaal een onweerstaanbare aantrekkingskracht op ons allemaal. Al sinds mensenheugenis en ver daarvoor, was de plek van het vuur de plek waar men elkaar opzocht. Vuur zorgde voor veiligheid en warmte. Het hielp ons bij het bereiden van ons eten en drinken en gaf ons licht op tijdstippen waarop het eerder altijd donker was geweest. Vuur zorgt voor een sfeer van gezelligheid en geborgenheid. Het is de plek waar we dichter bij elkaar komen, waar intieme banden worden gesmeed en relaties worden onderhouden. Bezoek nu onze kachels en haarden winkel en kom de mooiste haarden bewonderen!

Haarden en kachels

Tegenwoordig zijn er alternatieven bedacht voor de verlichting en verwarming van onze leefomgeving. Voor een warm huis zijn we niet meer afhankelijk van het haardvuur en licht is er nu met een simpele druk op een knop. Toch merken we juist nu dat een kachel zoveel meer is dan alleen een bron van warmte en licht. De behoefte om gecontroleerd vuur dichtbij ons te hebben is gebleven en zal wel voor altijd blijven bestaan. Een kachel in huis is een verrijking voor uw leefomgeving. Denk eens aan het gevoel na een lange winterwandeling, heerlijk opwarmen, met een drankje bij uw eigen haard. Of aan de fijne avonden met uw partner. Momenten waarop het vuur de avond een bijzondere glans gaf. Op al die mooie momenten zijn kachels zoveel meer dan verwarming alleen…

Geen wonder dus dat we ook nu nog graag een kachel in ons huis willen hebben. Maar welke kachel sluit nu het beste aan bij uw wensen? Kachels zijn er in de meest vormen en maten, met verschillende brandstoffen en met verschillende voor- en nadelen. Wanneer u besluit een kachel te kopen kan het enorme assortiment u het gevoel geven dat u tussen de bomen het bos niet meer ziet. Als er 1 product is dat tot in details is doorontwikkeld dan is het misschien wel de kachel. Door honderden jaren ervaring is de kachel zich blijven ontwikkelen. Haarden en kachels van nu zijn daarom niet te vergelijken met de kachels van vroeger. Qua brandtechniek, rookgasafvoer en materiaalgebruik is er enorm veel veranderd. De huidige tijd is met nieuwe eisen gekomen. We zijn ons bewuster geworden van onze verantwoordelijkheid en zijn bewuster van het effect van onze handelingen en gebruiken.

Kachels van nu VS Kachels van weleer.

Haarden

De kachels en haarden die nu gemaakt worden zijn de veiligste en schoonste kachels ooit gemaakt. Door bewustwording en wetgeving zijn fabrikanten anders gaan denken. Haarden en kachels van nu zijn qua fijnstofuitstoot en CO2 emissie niet meer te vergelijken met de open haard van weleer. We hebben nieuwe materialen ter beschikking en behalen rendementen die vroeger onmogelijk leken. Naast het klassieke houtvuur zijn er ook tal van andere brandstoffen beschikbaar gekomen. Gas kachels en haarden zijn al generaties ingeburgerd. De gasbel bij Slochteren gaf Nederland een kickstart op het gebied van gasgebruik. Geen enkel ander land kreeg zo snel, zo’n wijdvertakt gasnetwerk. Elk huis kreeg zijn gasaansluiting, elke woning meerdere gastoestellen. Als pionier in de gastoestellen industrie zijn we internationaal vermaard om onze kennis en kunde. Klinkende namen als Dru, Faber en Bellfires zijn bekend tot ver buiten onze landsgrenzen.

Kachels en haarden op hout, gas of elektrisch?

Haarden-en-kachels

Naast hout is gas als kachelbrandstof dus al wijd en zijd bekend, maar wist u dat er tegenwoordig nog veel meer alternatieven zijn? Elektrisch haarden zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Was elektrisch vuur vroeger overduidelijk nep en slechts een slap aftreksel van echt vuur, hoe anders is dat nu. De elektrische kachel is volwassen geworden en volwaardig alternatief geworden voor de kachels op gas of hout gestookt. Nieuw technieken en innovatieve ideeën maken van de laatste generatie elektrische kachels echte eyecatchers. Door ingenieuze technieken en nieuwe projectiemethodes is elektrisch vuur haast onwerkelijk realistisch geworden! Met waterdamp wordt rook gecreëerd, met lichteffecten vuur en vlam. Een elektrische kachel hoeft geen warmte af te geven, maar kan dit wel. Een verwarmingselement zorgt indien gevraagd voor perfect regelbare warmte. Geen behoefte aan warmte? Dan laat u het verwarmingselement uit en geniet u nog steeds van het prachtige schouwspel. Doordat elektrische kachels of haarden niet echt warm worden en omdat ze geen rookgasafvoerkanaal nodig hebben, is het aantal inbouw- en presentatiemogelijkheden vrijwel onbeperkt. Alles wat u voor een elektrisch kachel nodig heeft is een stopcontact!

Haarden en kachel keuzes

Kachels en haarden zijn er dus in vele soorten en maten.  De benodigde brandstof is een belangrijke factor bij het kiezen van de beste haard voor uw situatie. Ziet uw zichzelf al zitten voor een zelfgestookt houtvuur? Logisch, want houtgestookte kachels hebben een mystieke charme. Of bent u verwonderd over de grote sprongen die kachels op gas hebben gemaakt, en gaat u voor betrouwbaar en gemakkelijk? Of bent u creatief geprikkeld door alle mogelijkheden van een elektrische kachel? Graag gaan we even wat dieper in op zowel de haarden kachels die er allemaal zijn: de kachel op hout, de kachel op gas en op de elektrische kachel. Elke soort kachel heeft zijn eigen voor- en nadelen die we even zullen benoemen. Wilt u weten welke kachel het meest geschikt is voor uw persoonlijke situatie? Schroom dan niet en vraag gerust vrijblijvend advies!

NL Kachels: De belangrijkste 3 soorten:

-              Gaskachel, op aardgas of propaan.
-              Houtkachels
-              Elektrische kachels. Met of zonder warmte-element.

Kachels NL. Gaskachel.

kachel

Nederland is het gasland bij uitstek. Nergens is zoveel ervaring met de gasgestookte kachel als in ons koude kikkerlandje. Kachels op gas zijn nog steeds enorm populair en dat is natuurlijk niet zonder reden. Gas is een veilige en betrouwbare brandstof. Kachels op gas zijn eenvoudig te bedienen, goed regelbaar en gemakkelijk te onderhouden. Vroeger waren gashaarden vooral efficiënt en praktisch. Sfeer was niet belangrijk, aandacht voor het vuurbeeld en de vlammen werd niet als nodig gezien.

De wens van de consument is echter flink veranderd. Sfeer en uiterlijk zijn steeds belangrijker geworden. De klassieke blauwe vlam van een kachel is daarom allang vervangen door prachtige alternatieven. Mooie settingen van kiezel en glas geven een gashaard een moderne uitstraling. Of wilt u juist dichter naar het klassieke kampvuur gevoel? Door slim geplaatste branders in levensecht nephout zijn fabrikanten van nu er in geslaagd een gaskachel het uiterlijk van een houtkachel te geven. Zo combineert u het gemak en de efficiëntie van gas met het klassieke schouwspel van hout!

Voordelen:
- Betrouwbaar, en veilig.
- Schone verbranding, weinig tot geen reststoffen. Geen jaarlijkse schoorsteeninspectie vereist.
- Gebruiksvriendelijk. Weinig onderhoud/schoon maken.

Nadelen:
- Minder sfeer dan houthaard. Het vuurbeeld is het probleem niet meer, maar bij een gashaard mist het geluid van knisperend hout en ook de typische geur van een houtbrand ontbreekt natuurlijk.
- Duurdere installatiekosten bij aanvang door noodzakelijke gasaanvoer en afvoer rookgassen
- Onduidelijke lange duur prognose. Het gasverbruik wordt langzaam teruggebracht in Nederland. Nieuwe huizen hebben niet standaard meer een gasaansluiting. Gelukkig kan propaangas een goed alternatief zijn voor aardgas. Hier vindt u een overzicht van onze propaanhaarden.

Kachels NL: Houtkachel.

kachels

De houtkachel is de oervorm van de kachel. Houtgestookte kachels en haarden zijn blijvend populair, ze hebben een bepaalde charme die andere kachels missen. Volgens velen is een echte kachel een houtgestookte kachel, maar dat is een uitspraak waar wij ons niet aan durven branden!

Houtkachels kunnen op een grote groep liefhebbers rekenen en dat is natuurlijk niet voor niets.

Moderne haarden en kachels geven de klassieke haardbeleving, Een houtgestookte kachel prikkelt alle zintuigen. Je ruikt het hout, voelt de warmte, hoort het geknisper en ziet de veranderende vlammen.

Voordelen
- Authentieke haardbeleving. De charme van een zelfgestookt houtvuur laat zich moeilijk vervangen.
- Minder complex qua installatie. Er is immer geen aanvoer van brandstof nodig.
- Mooi, natuurlijk en altijd fascinerend schouwspel door de langzame, altijd veranderende vlammen.

Nadelen:
- Meer onderhoud/schoonmaakwerkzaamheden.  Meer handelingen doordat zelf het hout moet   worden toegevoerd, de asla moet worden geleegd en de ruiten soms afgenomen moeten worden.
- Minder schone verbranding met meer reststoffen. Hierdoor wordt aangeraden elk jaar het rookgasafvoerkanaal door een schoorsteenveger te laten vegen en controleren.

Kachels NL: Elektrische kachel

Haarden-kachels

De meest recente toevoeging op kachels en haarden gebied is de elektrische kachel. Elektrische kachels zijn lange tijd niet serieus genomen door haardliefhebbers. Destijds niet altijd onterecht, elektrisch vuur stond nog in de kinderschoenen en kwam niet in de buurt van een echt houtvuur. Tijden zijn echter veranderd en de ontwikkelingen op het gebied van de elektrische kachel zijn razendsnel gegaan. Met moderne materialen en technieken zijn fabrikanten van kachels en haarden er in geslaagd de grens tussen houtvuur en elektrisch vuur te vervagen. Nieuwe projectie- en waterdamptechnieken hebben de elektrische haard naar een geheel nieuw niveau getild. De moderne elektrische haard is een serieus alternatief geworden voor zowel de gashaard als de houtkachel. In ons assortiment vindt u een ruime keuze in de nieuwste elektrische topkachels. Informeer gerust vrijblijvend of kom even langs in onze showroom, dan vertellen wij u graag meer. Nog even de voor- en nadelen op een rij:

Voordelen:
- Eenvoudig te installeren. Geen rookgasafvoerkanaal nodig, weinig warmteontwikkeling. Alles wat u nodig heeft is een stopcontact.
- Veilig ‘koud’ vuur, met (soms optioneel) warmte-element. Dit geeft veel ruimte voor eigen creaties in de haard met bijvoorbeeld hout of stenen.
- Schoon vuur, zonder uitstoot van schadelijke stoffen.
- Onderhoudsvrij en eenvoudig te bedienen.
- Naast de ‘standaard’ houtvuurimitatie vaak originele weergaven met lichten en kleuren

Nadelen:
- Geringe warmteontwikkeling, daarom niet geschikt als hoofdverwarming.
- Vrij klinische haardbeleving, zonder brandstof, geur en geluid. Maar dit nadeel wordt steeds minder relevant. Sommige modellen geven al een realistisch vuurweergave inclusief geluid.
- Stroomverbruik.

Flamboyant Haarden: specialistische kachels en haarden winkel!

Of u nu kiest voor elektriciteit, hout of voor gas, bij ons vindt u sowieso een ruime keuze in kachels.

Indien u nog vragen heeft of meer informatie wenst bent u ons aan het juiste adres. Onze deskundige adviseurs helpen u graag bij de zoektocht naar uw droomhaard. En niet alleen de haard, u kunt bij Flamboyant ook terecht voor prachtige haardopstelingen. Bijvoorbeeld een wandmeubel met haard en tv of een prachtige cinewall opstelling. Informeer ernaar bij onze adviseurs.

Haard met installatie

Indien gewenst komen wij onze kachels en haarden graag bij u installeren. Ons ervaren team installateurs zorgt graag voor een betrouwbare installatie. Door inkoopvoordelen en eigen voorraden zijn wij altijd sterk concurrerend geprijsd. Komt u een keertje langs in onze prachtige kachels en haarden winkel. Onze topexemplaren staan dagelijks brandend voor u klaar! Wij zien u graag verschijnen!

Offerte aanvragen