Hout kagel

hout-kagel

Is hout kagel verkeerd geschreven?

Hout kagel is natuurlijk verkeerd geschreven. Houtkagel zou al ietsjes beter dan hout kagel, maar beiden zijn grammaticaal natuurlijk incorrect. Dat niet iedereen hiervan op de hoogte is blijkt wel uit het grote aantal mensen dat dagelijks op zoek is naar een hout kagel! Even dachten wij dat Zuid-Afrikaanse houtkachelliefhebbers onze site hadden ontdekt, maar een snelle controle in het Zuid-Afrikaanse woordenboek leerde ons dat hout kagel dan nog steeds niet klopte. Dat ons vermoeden niet helemaal vreemd was bleek wel uit het feit dat (naast ‘houtstoof’ en ‘koolstoof’) ‘houtkaggel’ wel degelijk in het Zuid-Afrikaanse woordenboek staat vermeld! Maar dit terzijde..

Verklaring hout kagel

hout-kagel-inbouw

Helaas hadden we dus nog steeds geen plausibele verklaring voor het opvallende aantal zoekenden naar een hout kagel. “Misschien is hout kagel wel helemaal correct in een andere taal?” Bedachten we ons toen. Maar toen we ‘hout kagel’ tevergeefs probeerden te vinden in diverse andere talen, moesten we ook dat idee laten varen. Geïntrigeerd bedachten we dat we de oorsprong van de term ‘hout kagel’ misschien helemaal niet zo ver van huis moesten zoeken. Misschien was ‘hout kagel’ wel een Nederlands dialect!

Waar komt hout kagel vandaan?

 

Ons vastklampend aan deze laatste strohalm onderzochten we ons personeel op dialectkennis. Fries bleek het niet te zijn, Twents en Nedersaksisch vielen af, in Brabant en Limburg bleken ze ook al geen hout kagel te kennen.. Zeeuwen keken niet begrijpend en ook in de randstad deed ‘hout kagel’ ook geen belletjes rinkelen! We bleven dus met vraagtekens zitten! De enige verklaring die we konden bedenken was dat een heel klein percentage van de Nederlanders zich vergist heeft of per ongeluk een typefout moet hebben gemaakt. Zou dat de oorzaak zijn? Verder onderzoek naar de zoekterm houtkachel bracht de oorzaak aan het licht! We hadden gelijk!

Populatie van hout kagels

Hout-kagel.jpeg

Houtkachels zijn zo populair in Nederland dat het helemaal niet zo vreemd is dat er af en toe een hout kagel’ doorheen glipte! Nederlanders zijn en blijven nu eenmaal dol op houtkachels! Als jarenlange houtkachel leverancier verbaasde ons deze populariteit natuurlijk niet helemaal. Houtkachels hebben een charme die andere kachels simpelweg missen. Dat hout kagel een populaire zoekterm is zegt iets over de immense populariteit van de houtkachel. Als er al zoveel mensen zoeken naar een hout kagel of houtkagel, bedenk dan eens hoe vaak er gezocht wordt op ‘houtkachel!’  Het maakt ook eigenlijk niet uit, want wij begrijpen u volkomen! Want of u nu op zoek bent naar een houtkachel, een hout kachel of een hout kagel. Wij begrijpen heel goed waarom iedereen er maar geen genoeg van krijgen kan. Houtkachels zullen ons wel voor altijd blijven boeien! Staat u ook in vuur en vlam wanneer u een mooie houtkachel ziet? Of heeft u nog brandende vragen misschien? Of u nu op zoekt bent naar een houtkachel, een houtkaggel of een hout kagel..

Bij Flamboyant zit u altijd goed! Daarvoor steken wij onze handen in het vuur!