Houtkachel 10 KW

Een houtkachel 10 kw behoort tot de hogere middenklasse houtkachels wat verwarmingscapaciteit betreft. Een 10 kw kachel heeft een nominaal vermogen van 10 kw, oftewel 10 kilowatt. Met dit getal wordt aangegeven hoeveel warmte een bepaalde grote houtkachel kan opwekken. De kleinste houtkachels hebben een vermogen van 1 a 2 kW, de grootste exemplaren behalen een vermogen tot soms wel meer dan 18 kW. Wanneer u zoekt naar een houtkachel 10 kW, dan zoekt u naar een verwarmingsbron voor een woonruimte van ongeveer 100 tot 160 m3. Dit is een grove indicatie die afhankelijk is van verschillende factoren zoals isolatiewaarde, de vorm van de te verwarmen ruimte en natuurlijk van de te behalen gewenste temperatuur.

10 kw kachel

Een 10 kW kachel geeft dus voldoende warmte af om een ruimte tot 160 m3 naar een behaaglijke temperatuur te stoken. Op internet circuleren meerdere tabellen rond waarmee het benodigde vermogen van een houtkachel kan worden berekent. Maar enige terughoudendheid is hierbij wel op zijn plaats, want er zijn veel factoren die samen bepalen wat het ideale vermogen voor uw houtkachel is. Om er zeker van te zijn dat een houtkachel 10 kW voor u de juiste keuze is, is het altijd raadzaam om voortijdig deskundig advies in te winnen bij uw haardenspecialist. Door de juiste vragen te stellen kunnen onze adviseurs bepalen welk vermogen het beste past bij uw situatie. Neem gerust vrijblijvend contact op, dan voorzijn wij u graag van passend advies. Wij kunnen snel uw situatie inschatten en daardoor bepalen of een houtkachel 10 kW toereikend zal zijn, of dat het vermogen hoger of juist lager moet zijn.

Heeft de houtkachel 10 kW het juiste vermogen?

Houtkachel 10 kwWaarschijnlijk de meest gemaakte fout bij het kopen van een nieuwe houtkachel is het kiezen voor een kachel met het verkeerde vermogen. En dat is heel erg jammer, want alleen als het vermogen past bij uw warmtebehoefte zult u optimaal kunnen genieten van uw nieuwe houtkachel. “Is een 10 kW kachel voldoende krachtig om uw woning te verwarmen? Of kunt u beter kiezen voor een kleinere uitvoering, en is een houtkachel met minder vermogen in uw situatie een betere keuze?” Bij de aankoop van een houtkachel wordt meestal gekeken naar het ontwerp en het model van de kachel, het vuurbeeld is ook een factor die meespeelt, net als het gebruiksgemak en de kwaliteit. Over het vermogen wordt minder snel nagedacht. Velen denken dat de nieuwe houtkachel in ieder geval voldoende warmte moet geven en besluiten daarom het zekere voor het onzekere te nemen en kiezen voor een groter exemplaar, bijvoorbeeld een 15 kW houtkachel terwijl een houtkachel 10 kW eigenlijk al zou volstaan. Waarom dit absoluut niet handig is leggen we graag even wat nader uit. Om duidelijk te maken waarom het kiezen van het juiste vermogen bij uw houtkachel zo belangrijk is, kunnen we het beste kijken naar de gevolgen wanneer we kiezen voor het verkeerde vermogen. Over het algemeen geldt dat u beter af bent wanneer u houtkachel een te laag vermogen heeft, wanneer u bijvoorbeeld een 5 kW kachel zou kiezen terwijl een 10 kW kachel beter zou aansluiten bij uw warmtewens. Maar zelfs wanneer u kiest voor een houtkachel met te weinig vermogen zal uw haardervaring ook onvermijdelijk een tegenvaller worden. Een houtkachel met te weinig vermogen heeft immers niet voldoende kracht om uw woning te verwarmen en laat u dan dus letterlijk en figuurlijk in de kou staan. Te weinig vermogen is dus niet ideaal, maar teveel vermogen is dat ook absoluut niet!

10 kw kachel

Vuur moet kunnen branden!

Hoewel een houtkachel met ‘wat extra vermogen’ een goede keuze kan lijken, is dit in de praktijk absoluut niet zo. Even een voorbeeld van een veel voorkomende situatie. Stel u schaft een houtkachel 10 kW aan voor een ruimte van 80 kubieke meter. Uw twijfelt over de isolatiewaarde van uw woning en schat deze voor de zekerheid wat laag in. En dat terwijl uw moderne huis toch eigenlijk best goed geïsoleerd blijkt te zijn. Wanneer u in die situatie kiest voor een 10 kW kachel heeft u duidelijk gekozen voor een kachel met te veel vermogen. Een 5 of 8 kW houtkachel zou misschien al wel ruimschoots voldoende zijn in deze situatie, met een houtkachel 10 kW loopt u tegen de nodige ongemakken aan. Pas wanneer een houtkachel 10 kW goed wordt opgestookt geeft hij het mooiste vuurbeeld. Wanneer het verbrandingsproces in de haard optimaal is zult u de mooiste en levendigste vlammen zien en zullen de temperatuur in de haard het hoogste zijn. Deze hoge temperaturen zijn nodig om het hout volledig te kunnen verbranden en er zo voor te zorgen dat er zo min mogelijk reststoffen zoals as, roet en fijnstof overblijven.

Is een 10 kW kachel voldoende?

Houtkachel 10 kwIn een te kleine ruimte zal de houtkachel 10 kW uit het voorbeeld zijn warmte niet kwijt kunnen. De temperatuur in uw kamer zal naar onbehaaglijke temperaturen stijgen en u zult al gauw geneigd zijn om het vuur in de haard te temperen door de luchttoevoer te verminderen. Uw houtkachel 10 kW zal op die manier inderdaad direct minder warmte afgeven omdat u het verbrandingsproces bemoeilijkt. Maar daardoor verbrandt uw houtkachel het hout niet zo volledig als zou kunnen. U haalt dus niet het uiterste uit elke kilo brandhout, waardoor het rendement flink daalt. Het rendement is het percentage opgewekte warmte dat daadwerkelijk wordt gebruikt om de omliggende ruimte te verwarmen. Hoe beter het verbrandingsproces kan plaatsvinden, hoe beter het hout verbrandt wordt. Dit voorkomt ongewenste reststoffen zoals roet en as. Hierdoor blijft uw ruit en uw rookgaskanaal langer schoon en zult u minder deeltjes fijnstof voor lief hoeven nemen. Hoe hoger het rendement van een kachel, hoe beter hij in staat is uw woonkamer te verwarmen. Dit doet hij door zo efficiënt mogelijk te verbanden bij zo hoog mogelijke temperatuur. Deze hitte wordt daarna door de kachel opgenomen en weer aan de omgeving afgegeven. Een moderne houtkachel 10 kw heeft een rendement van 75 tot 85%, mits hij op de juiste wijze wordt gestookt. Wanneer u de houtkachel moet temperen vanwege de te hoge temperatuur in uw kamer neemt dit percentage snel af en zult u meer hout verbruiken dan nodig is. Het wereldwijde klimaatprobleem leert ons dat we zo min mogelijk CO2 moeten uitstoten en daarom duurzamer moeten denken. Bij het verbranden van hout komt C02 vrij waardoor we moeten proberen zo veel mogelijk warmte uit zo min mogelijk hout te halen.

10 kW kachel kopen

Het kiezen van het juiste rendement is dus een belangrijke keuze die gevolgen heeft voor uw gehele haardbeleving. Wanneer u een houtkachel 10 kW overweegt aan te schaffen is voorlichting belangrijk omdat goed advies vervelende teleurstellingen achteraf kan besparen. Vraag gerust geheel vrijblijvend advies aan, telefonisch op via onze chat. Wij beoordelen graag uw persoonlijke situatie en berekenen graag het voor u optimale vermogen. En of we nu concluderen of uw houtkachel 10 kW of toch 4 of 14 kW zou moeten hebben, bij ons vindt u altijd een breed aanbod houtkachels in diverse vermogensklassen. Wij zijn erkend dealer van de klinkende namen uit de haardenbranche. Bij ons vindt u altijd de beste service tegenover meer dan redelijke prijzen. Zoekt u een houtkachel 10 kW maar blijft u nu twijfelen of dit de juiste keuze is? Bel dan gerust even of loop even een keertje onze luxe showroom binnen. Wij staan voor u klaar en helpen u graag!

Offerte aanvragen