Houtkachel rookgasafvoer 125 mm

Houtkachels zijn er in allerlei soorten en formaten. Van hele kleine vrijstaande modellen tot grote inbouwhaarden met een enorm vermogen. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is het rookgasafvoerkanaal. Bij verbranding komen immers rookgassen vrij en deze moeten natuurlijk op veilige en verantwoorde manier worden afgevoerd. Het rookgaskanaal begint aan de achterzijde of aan de bovenzijde van de kachel en eindigt aan de bovenkant van uw schoorsteen in de buitenlucht. Bij het verbranden van hout komen er warme rookgassen vrij die door natuurlijke trek willen opstijgen. Deze warme rookgassen stijgen door het rookgasafvoerkanaal totdat ze uiteindelijk via uw schoorsteen uw woning verlaten. Voor een goede werking van dit principe is de diameter van het rookgasafvoerkanaal erg belangrijk.

Houtkachel 125 mm

De diameter van het rookgasafvoerkanaal is afhankelijk van het formaat en van het vermogen van de kachel. Een vaak voorkomende combinatie is bijvoorbeeld de houtkachel rookgasafvoer 125 mm, maar er zijn ook houtkachels die en rookgasafvoerkanaal nodig hebben van 150mm of zelfs 200mm. Het is niet zo dat u zelf een bepaalde diameter afvoerkanaal kunt kiezen bij uw houtkachel. Elke houtkachel is specifiek ontworpen voor een bepaalde diameter kachelpijp. Hier kan niet zomaar van worden afgeweken en dat is met een goede reden. Zou u namelijk een te dunne kachelpijp nemen, zoals bijvoorbeeld 100mm bij een houtkachel rookgasafvoer 125 mm, dan zou dit erg gevaarlijke situaties kunnen opleveren! Maar omgekeerd ook! Een rookgasafvoer met een diameter van 200mm die wordt aangesloten op een houtkachel 125 mm is al bijna net zo gevaarlijk! Maar hoe komt dit nu? Wanneer u een te dun rookgasafvoerkanaal kiest dan zal deze warmer worden dan gewenst. Hij kan zo warm worden dat er schade optreedt aan het kanaal zelf, maar ook kan er brandgevaar dreigen wanneer de materialen rondom de kachelpijp niet tegen deze hogere temperaturen bestand blijken. Bovendien wordt de weg die de rook moet afleggen belemmert door een nauwere doorgang. Rook kan hierdoor minder gemakkelijk uw woning verlaten en kan hierdoor zelfs uiteindelijk in uw woning belanden. En dat is een situatie die u absoluut niet wilt meemaken! Het is daarom van het grootste belang dat bijvoorbeeld een houtkachel rookgasafvoer 125 mm ook daadwerkelijk op een rookgasafvoerkanaal van 125mm wordt aangesloten. Schakel bij twijfel altijd de hulp in van een gespecialiseerde deskundige. Het risico op brand of koolstofmonoxidevergiftiging bij een verkeerde installatie is te groot om ook maar enig risico te nemen!

Houtkachel rookgasafvoer 125 mm = rookkanaal 125 mm!

Een te kleine diameter rookgasafvoerkanaal kan dus voor gevaarlijke situaties zorgen. Maar hoe zit dit wanneer u een te grote diameter kachelpijp zou kiezen? Bijvoorbeeld wanneer uw bestaande rookkanaal een diameter heeft van 150mm en uw houtkachel rookgasafvoer 125 mm? Ook dit kan helaas gevaarlijke problemen opleveren! Een te grote diameter pijp kan er namelijk snel voor zorgen dat er te weinig trek in het rookkanaal aanwezig is. Dit komt omdat de temperatuur in een te groot rookkanaal niet hoog genoeg oploopt om de rookgassen te verwarmen. Hoe warmer de rookgassen zijn, hoe sneller ze willen opstijgen en uw woning verlaten. Matig warme rookgassen blijven langer in het kanaal en voorkomen een vlotte doorstroming naar buiten. Bovendien zal er meer aanslag optreden in het kanaal. Hiermee bedoelen we as en roet dat zich vestigt in het kanaal en zo langzaam de opening vernauwt, met als uiteindelijk gevolg zelfs kans op schoorsteenbrand. De juiste diameter rookgasafvoerkanaal is dus erg belangrijk en kan nauwelijks worden onderschat. Wanneer er sprake is van een geheel nieuw rookgasafvoerkanaal dan kunt u dit afstemmen op uw nieuwe houtkachel, maar vooral in bestaande situaties is het van belang dat de houtkachel altijd is gemaakt voor het rookgasafvoerkanaal waarvoor hij gemaakt is. Twijfelt u over de juiste keuze? Vraag dan altijd deskundig advies van een specialist. Houtkachels zijn in principe erg veilig en door de verscherpte wetgeving zijn ze de laatste jaren alleen maar veiliger geworden. Wanneer u eenmaal uw houtkachel op de juiste manier heeft aangesloten kunt u zorgeloos genieten. Wanneer u uw houtkachel periodiek onderhoudt en het rookkanaal geregeld laat schoonmaken is het gevaar verwaarloosbaar. Wanneer u verder nog vragen heeft staan wij u graag ter woord.

Houtkachel rookgasafvoer 125 mm kopen

Bent u gevallen voor de charmes van de houtkachel? Neem dan gerust geheel vrijblijvend contact op met onze ervaren adviseurs. Wij staan u graag bij met raad en daad en vertellen u graag over de vele mogelijkheden. Als erkend dealer van vrijwel alle vooraanstaande merken vindt u bij ons altijd de meest actuele modellen tegen sterk concurrerende prijzen. Ziet u op tegen de installatie? Nergens voor nodig! Onze ervaren installateurs verzorgen graag de installatie van uw droomhaard. Waar dan ook in Nederland! Wanneer u nog vragen heeft dan staan wij u graag telefonisch ter woord, maar ook via mail of via onze handige chatfunctie reageren wij snel. Wilt u graag wat inspiratie opdoen? U bent van harte welkom in onze luxe showroom! Loop gewoon even naar binnen of maak voortijdig een afspraak zodat u gegarandeerd onze volledige aandacht krijgt. Graag tot ziens!

Offerte aanvragen