Houtkachel 130 mm

Brandend hout zorgt direct voor een gezellig sfeertje. De natuurlijke vlammen en het typische geurtje dat ontstaat bij het verbranden van hout zorgen voor een gevoel van geborgenheid en gezelligheid. De typische handelingen die bij een houtkachel horen, zoals het hout kloven en het regelmatig bijvullen, nemen we graag voor lief. In Nederland zien we geregeld de houtkachel 130 mm voorbij komen. Met een houtkachel 130 mm bedoelen we een houtkachel met een rookkanaal van 130 mm. Dit is een vrij gangbare diameter voor het rookgasafvoerkanaal bij een houtkachel. Andere vaak voorkomende diameters zijn 125mm en 150mm, maar ook 200mm of zelfs 250mm komt voor. Dit is afhankelijk van de grootte van de kachel en van het vermogen dat deze leveren kan.

Houtkachel met 130 mm afvoerkanaal

Door het rookkanaal voert een houtkachel alle rookstoffen af. Rook bestaat uit onverbrande deeltjes hout die licht genoeg zijn om op te stijgen. Alle zwaardere deeltjes, zoals as en roet, blijven achter in de haard. Het rookkanaal begint meestal aan de bovenkant of aan de achterkant van de houtkachel en eindigt boven in uw schoorsteen. Een houtkachel 130 mm heeft een rookkanaal met een doorsnede van 13cm. De warme rookgassen worden door de natuurlijke trek door dit kanaal geleidt en warmen zo de kachelpijp op. Deze warme kachelpijp geeft daarna deze warmte geleidelijk af aan de ruimte waarin hij geplaatst is. Zo draagt de kachelpijp ook een steentje bij aan het verwarmen van onze huizen.

Houtkachel 130 mm of een andere diameter?

De meeste houtkachels hebben een vaste diameter rookgaskanaal. De uitsparing in de haard bepaald welk rookgaskanaal moet worden aangesloten. De diameter van het rookgasafvoerkanaal is precies afgestemd op de desbetreffende houtkachel. Een houtkachel 130 mm heeft een rookgasafvoerkanaal van 130 mm. Deze diameter is dan voldoende groot om alle rookgassen veilig af te voeren, maar ook klein genoeg om opgewarmd te worden wanneer de houtkachel brandt. Het rookgasafvoerkanaal moet namelijk wel enigszins warm worden. Zo helpt de kachelpijp bij het verwarmen van de omliggende ruimte en zorgt de pijp tegelijkertijd voor een betere trek in het kanaal. Want hoe warmer de rookgassen worden, des te sneller zullen ze stijgen. Zo bent u gegarandeerd dat de schadelijke rookgassen uw woning verlaten, en niet weer in uw woonkamer terecht kunnen komen.

Houtkachel 130 mm veilig installeren

Of u nu een houtkachel 130 mm overweegt of een dikkere of dunnere diameter, alles staat of valt met de manier hoe dit rookkanaal wordt gemonteerd. Om te voorkomen dat schadelijke rookgassen weer kunnen terugkeren in uw woonruimte zijn er strenge eisen waaraan het rookkanaal moet voldoen. Het installeren van een houtkachel kunt u beter aan professionals overlaten. Het gaat namelijk niet alleen om het afvoeren van rookgassen, ook de brandveiligheid is een aandachtspunt. De temperaturen in het rookgasafvoerkanaal van een houtkachel 130mm kunnen hoog oplopen. Het is daarom van het grootste belang dat de omliggende materialen rondom de kachelpijp deze temperaturen aankunnen. Tegenwoordig is er veel mogelijk met behulp van brandwerende materialen. Maar dan moet u natuurlijk wel weten waar u welke materialen u op welke manier kunt toepassen. Wij raden daarom altijd aan om uw installatie door professionals te laten aanleggen. Met deskundig advies van een specialist blijft u veel ellende bespaart en bent u verzekerd van een veilige en betrouwbare installatie.

Houtkachel 130 mm kopen?

Wilt u een houtkachel 130 mm kopen? Of bent u er misschien nog niet helemaal uit? In beide gevallen bent u bij ons aan het juiste adres! Met meer dan 10 jaar ervaring zijn wij u aangewezen partner bij het realiseren van uw haarddromen. Van houtkachel tot sfeerhaard, van gashaard tot cv haard, bij ons vindt u altijd een breed aanbod in diverse prijsklassen. Onze deskundige adviseurs zitten telefonisch klaar om uw vragen te beantwoorden. Natuurlijk bent u ook van harte welkom in onze luxe showroom. Loop gerust even geheel vrijblijvend naar binnen, of maak even een afspraak wanneer u van onze aandacht gegarandeerd wilt zijn. Wij zijn officieel dealer van vrijwel alle vooraanstaande merken houtkachels. Hierdoor vindt u bij ons altijd gegarandeerd de allerlaatste modellen tegen sterk concurrerende prijzen. Neem gerust geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie. Wij helpen u graag en voorzien u graag van passend, persoonlijk advies. Graag tot ziens!

Offerte aanvragen