Houtkachel 5 kw

Houtkachels zijn er in allerlei soorten en formaten. De kleinere kachels geven meestal beduidend minder warmte af dan de hele grote exemplaren. Deze ‘verwarmingskracht’ van een kachel wordt uitgedrukt in kilowatt, wordt afgekort als kW en wordt het vermogen genoemd. De kleinste houtkachels beginnen bij een vermogen van ongeveer 1 kW, de grootste exemplaren benaderen soms een vermogen van wel 18 kW. Een houtkachel 5 kw behoort tot de kleinere modellen en is erg geschikt als bijverwarming of als hoofdverwarming in goed geïsoleerde woningen. Een houtkachel 5 kW is een sfeervolle bijverwarmer naast een hoofdwarmtebron, of een heerlijke comfortabele warmtebron voor kleine ruimtes, zoals bijkeukens, tiny houses, slaapkamers of voor een man cave. Het is de ideale sfeermaker waarmee u van een levendig vuur kunt genieten zonder dat de temperatuur onbehaaglijke hoogtes bereikt.

Houtkachel 5 KW

5 KW Houtkachel

Houtkachel 5 KWBij de aanschaf van een houtkachel is het vermogen dus een belangrijke factor om rekening mee te houden. Wanneer uw haard niet in de juiste vermogensklasse valt zult u simpelweg niet optimaal genieten van uw houtkachel. Wanneer u voor een houtkachel 5 kW kiest terwijl voor het behalen van een aangename temperatuur een 8 kW kachel nodig is, gaat u het onherroepelijk koud krijgen. U zult een houtkachel 5 kW in dat geval altijd maximaal moeten opstoken, en zelfs dan is het alleen in de directe omgeving van de haard behaaglijk warm. Een houtkachel moet dus niet te klein zijn. Maar nog liever een houtkachel die te weinig vermogen heeft, dan eentje die teveel vermogen heeft!

Is een houtkachel 5 kW de juiste keuze?

Wanneer een houtkachel 5 kW voldoende is om uw woning te verwarmen, dan zal een houtkachel met 10 kW of zwaarder voor veel problemen zorgen die uw haardbeleving zullen bederven. Een haard die niet mag branden met de verwarmingskracht waarvoor hij is ontwikkelt, moet worden gesmoord. Bij houtkachels met teveel vermogen zal het verbrandingsproces altijd moeten worden getemperd om de warmteafgifte beperkt te houden. Tijdens dit temperen verslechteren we de verbrandingsomstandigheden waardoor de verbranding veel minder volledig zal zijn. Door deze slechte verbranding in een te grote houtkachel zal het vuur een minder hoge temperatuur bereiken waardoor er meer schadelijke stoffen vrijkomen. In dat geval zal dus lang niet alle potentiële warmte worden onttrokken aan het brandhout, hierdoor zakt de efficiency aanzienlijk en verstookt u veel hout terwijl u er maar weinig warmte voor terugkrijgt. Het juiste vermogen is daarnaast nog eens doorslaggevend voor het verkrijgen van het mooiste vuurbeeld. Houtkachel 5 KW Wanneer uw 5 kW houtkachel toch te groot blijkt omdat uw warmtebehoefte slechts 2 kW bedraagt zal het vuur in de haard getemperd moeten worden. Door het vuur minder zuurstof te geven zal het vermogen dalen en zal de haard vanzelf minder warmte afgeven. Helaas zien we dit direct weer in het vuurbeeld van de haard. Een fraai flakkerend vuurbeeld wordt alleen bereikt wanneer de haard voldoende zuurstof krijgt. Zonder deze essentiële factor blijven de vlammen laag en zal uw haard meer weg hebben van een waakvlam dan van het boeiende schouwspel dat wij houtkachelliefhebbers graag zien! Denk dus niet te licht over het juiste vermogen bij de aanschaf van een houtkachel!

Wat u kunt verwachten van een kachel 5 kW

Wanneer u zich afvraagt of een 5 kW houtkachel voldoende warmte afgeeft in uw situatie kunt u hiervoor diverse tabellen op internet raadplegen. Met behulp van allerlei vuistregels kunt u daarmee berekenen of de houtkachel 5 kW een goede keuze is, of dat u toch beter kunt kiezen voor een zwaarder exemplaar van 8 kW, 10kW of misschien met nog wel meer vermogen. Wanneer u kiest voor een houtkachel 5 kW dan kiest u voor een vermogen dat volstaat voor ongeveer 50 tot 80 m3. Dit is een indicatie voor het juiste vermogen. Maar omdat het juiste vermogen van veel verschillende factoren afhankelijk is raden wij om altijd deskundig advies in te winnen voordat u een keuze maakt.

5 KW kachel

Meer informatie over een houtkachel weinig vermogen

Onze ervaren adviseurs weten welke vragen gesteld moeten worden om het juiste vermogen te achterhalen. Neem gerust even geheel vrijblijvend contact op. Wij hebben meer dan 10 jaar ervaring en voorzien u graag van eerlijk en persoonlijk advies bij het bepalen van het juiste formaat kachel. Wist u dat de meest gemaakte fout bij het aankopen van een houtkachel het inschatten van het juiste vermogen is? Veel aandacht gaat uit naar het uiterlijk van de haard en naar het design, maar het juiste vermogen kiezen lijkt minder belangrijk gevonden te worden. Door alle nadelen die hierboven genoemd zijn is al wel duidelijk hoe belangrijk het juiste vermogen is. Als laatste wil ik nog het effect van een te grote houtkachel op de luchthuishouding in de woning benoemen. Te veel verbranding vraagt namelijk al snel te veel zuurstof uit het omliggende woonvertrek. Hierdoor wordt de lucht droog en minder prettig voor degenen die hier gevoelig voor zijn. Dit uit zich soms in hoofdpijn, droge ogen en geïrriteerde luchtwegen. Vraag daarom altijd deskundig advies voordat u een keuze maakt In onderstaande tabel ziet u hoeveel vermogen er ongeveer nodig is om een bepaalde ruimte voldoende te verwarmen. Hiermee krijgt u een grove indicatie van het verwarmend vermogen van bijvoorbeeld een 5 kW houtkachel. 

Ruimte      Goed geïsoleerd      Redelijke geïsoleerd      Slecht geïsoleerd
60 m3 3,6 KW 4,8 KW 6,0 KW
80 m3 4,8 KW 6,4 KW 8,0 KW
100 m3 6,0 KW 8,0 KW 10 KW
120 m3 7,2 KW 9,6 KW 12 KW
140 m3 8,4 KW 11,2 KW 14 KW
160 m3 9,6 KW 12,8 KW 16 KW

Houtkachel 5 KWWanneer we het hebben over een houtkachel 5 kW, dan weten we dat de houtkachel een verwarmende kracht heeft van 5 kW. Om te weten hoe efficiënt met deze opgewekte warmte wordt omgegaan hebben we een andere maatstaf nodig. Naast het vermogen is namelijk ook het rendement van een houtkachel een belangrijke factor om rekening mee te houden. Het rendement wordt uitgedrukt in een bepaalde percentage. Met dit percentage wordt aangegeven hoeveel procent van de door de haard opgewekte warmte daadwerkelijk wordt gebruikt om het vertrek rond de haard te verwarmen. 

Naast vermogen ook rendement

Hoe hoog het rendement is wordt bepaald door de mate waarin de kachel zijn warmte op kan slaan en weer kan afgeven, maar wordt vooral bepaald door de verbranding. Hoe vollediger de verbranding, hoe hoger de temperatuur die zal worden bereikt. Deze hogere temperatuur zorgt dat u alle mogelijke energie uit het brandhout haalt en dat de haard zelf ook warmer wordt. Hierdoor blijft de haard langduriger zijn warmte afstralen aan de omliggende lucht waardoor het rendement aanzienlijk stijgt. Deze hoge temperatuur zorgt ervoor dat er slechts weinig reststoffen over blijven in de vorm van as, roet en andere schadelijke stoffen. Een goede en volledige verbranding is dus prettig voor het milieu, voor het rendement en daardoor uiteindelijk ook voor uw portemonnee! 

Houtkachel 5 kW kopen

5 KW houtkachelTwijfelt u over de juiste keuze voor uw situatie? Weet u zeker dat u een 5 kw houtkachel zoekt? Of kan het misschien beter zwaarder of nog wat juist wat kleiner? Neem gerust even contact op met onze ervaren adviseurs. Zij voorzien u graag van eerlijk en persoonlijk advies, speciaal voor uw situatie. Bij ons vindt u een breed assortiment 5 kw houtkachels in allerlei uitvoeringen. Met ruim 10 jaar ervaring zijn wij graag uw partij bij het realiseren van uw haarddromen. Indien gewenst nemen wij ook graag de installatie voor onze rekening. Ons deskundige team verzorgt uw installatie door geheel Nederland, betrouwbaar en betaalbaar! Informeer gerust naar de vele mogelijkheden of kom even langs in onze luxe showroom. Graag tot ziens!

 

Offerte aanvragen