Houtkachel achteraansluiting

Voor veel kachelliefhebbers is er maar 1 echte kachel, en dat is een houtkachel. Vreemd is dat ook niet natuurlijk. Een houtkachel geeft nu eenmaal de meest authentieke haardvuurbeleving. Het geluid en de geur van een brandend houtblok heeft een bepaalde unieke charme. Zien hoe mooie natuurlijk vlammen langzaam een houtblok verteren is een schouwspel dat altijd blijft boeien. Houtkachels zullen daarom wel altijd een grote schare fans behouden. Overweegt u ook de oervorm van de kachel? Eén van de keuzes waar u dan voor komt de staan betreft de aansluiting. Kiest u voor een houtkachel met een bovenaansluiting? Of toch voor een houtkachel met achteraansluiting?

Houtkachel met achteraansluiting

Wanneer kies ik nu voor een houtkachel met achteraansluiting? En wanneer zou een houtkachel met bovenaansluiting een betere keus zijn? Een houtkachel met achteraansluiting is erg handig wanneer u een bestaande schouw in uw woning heeft. Een schouw geeft uw houthaard statuur en uitstraling, hij maakt de haard optisch groter en geeft uw houtkachel een bijzondere look. Het nadeel van een schouw is echter wel dat een schouw de afstand tussen de haard en de schoorsteen vergroot. Een houtkachel met achteraansluiting geeft u de mogelijkheid om de houtkachel voor de schouw te plaatsen. Door de achteraansluiting overbrugt u de afstand tussen uw haard en de schoorsteen gemakkelijker. Nog een voordeel wanneer u kiest voor een kachel met achteraansluiting is dat het rookgasafvoerkanaal eenvoudig uit het zicht is weg te werken. Zo ziet u alleen dat waar het ons haardliefhebbers omdraait, en dat is natuurlijk het vuurbeeld en het vlammenspel!

Houtkachel achteraansluiting. Wanneer wel en wanneer niet?

Houtkachel-achteraansluiting

Een houtkachel met achteraansluiting is perfect wanneer u graag uw kachel op de ambachtelijke wijze wilt gebruiken. Sommige houtkachels hebben bijvoorbeeld een optionele kookplaat waarop u de heerlijkste gerechten kunt bereiden of waar u gezellig thee kunt zetten voor vrienden en familie. Houtkachels van Jacobus hebben hier bijvoorbeeld een schitterende kookplaat voor die direct aan de bovenzijde van de haard kan worden gemonteerd. De Jacobus is een erg populaire houtkachelserie, verkrijgbaar in drie formaten, namelijk de Jacobus 6, 9 en 12. Bijzonder aan deze haardenserie van eigen bodem is vrijheid in aansluiting. elke Jacobus haard is verkrijgbaar als verkrijgbaar als haard met bovenaansluiting of als kachel met achteraansluiting. Kiest u een Jacobus houtkachel achteraansluiting dan is de RVS kookplaat een aanrader. Zo verrast u vrienden en familie met de heerlijkste gerechten van uw eigen houthaard.

Houtkachel met achteraansluiting passen overal

Houtkachel-met-achteraansluiting

Houtkachels zorgen al sinds mensenheugenis voor warmte, veiligheid en gezelligheid.  De houthaard is van oudsher de plek voor verhalen, de plek waar banden worden versterkt en waar de beslommeringen van alle dag eventjes ver weg lijken.  Voor veel haardliefhebbers betekent kiezen voor een houtkachel kiezen voor de ultieme haardbeleving. Misschien komt het door het knisperende geluid van een brandend houtblok? Of misschien is het de fascinerende manier waarop vlammen langzaam likkend een houtblok verteren? Feit blijft dat een zelfgestookt houtvuur zorgt voor een unieke sfeer die alle zintuigen prikkelt. Een fraaie houtkachel maakt van elk huis een thuis, een ontspannen rustpunt in de hectische wereld van vandaag de dag. Wanneer u op zoek bent naar een houtkachel met achteraansluiting bent u bij ons aan het juiste adres. Wij helpen u graag!

Houtkachel met achteraansluiting

Een houtkachel achteraansluiting wordt aan de achterzijde aangesloten op het rookgasafvoerkanaal. In principe heeft u twee aansluitmogelijkheden, u kiest voor een bovenaansluiting of voor een houtkachel met achteraansluiting. Bij de eerste optie is de afvoerpijp centraal bovenop de kachel geplaatst. Kiest u voor een houtkachel achteraansluiting, dan begint de kachelpijp aan de achterzijde van de haard en gaat hij daarna pas naar boven. Vroeger had het overgrote deel van de houtkachels vanuit praktische overwegingen een aansluiting aan de achterzijde. Destijds koos iedereen een houtkachel achteraansluiting omdat de bovenzijde van de haard nodig was om het voedsel te bereiden of om water te koken. Een afvoerpijp vanuit het midden van de haard naar boven zou dan alleen maar in de weg zitten. Een houtkachel met achteraansluiting was bij veel modellen ook de enige keuze omdat het brandhout aan de bovenzijde moest worden aangevuld.

Houtkachel binnen achteraansluiting

Houtkachels-achteraansluiting

De rol van de houtkachel is tegenwoordig natuurlijk heel anders als destijds. We hebben de bovenzijde van de haard niet meer nodig voor ons eten of drinken en we zien steeds minder houtkachels waarbij het brandhout aan de bovenzijde moet worden ingevoerd. De rol van de houtkachel is veranderd van essentieel gebruiksvoorwerp tot gezellige sfeermaker. De uitstraling en het ontwerp zijn steeds belangrijker geworden. De houtkachel van nu moet praktisch zijn, maar net zo belangrijk is het uiterlijk en het totaalplaatje geworden. Een houtkachel achteraansluiting is dus geen vanzelfsprekende keus meer. Maar wanneer kies ik nu voor een houtkachel met achteraansluiting, en wanneer is een haard met een bovenaansluiting toch gemakkelijker?

Houtkachel binnen achteraansluiting

De rook die bij het gebruik van uw houtkachel ontstaat zal natuurlijk op veilige manier naar buiten moeten via het rookgasafvoerkanaal. Bij een houtkachel achteraansluiting begint dit kanaal aan de achterkant van de haard, helemaal bovenin. Een kachel achteraansluiting kan in principe op meerdere manieren met de rest van het rookkanaal worden verbonden. Dit kan met een gladde of ronde bocht, meestal in een hoek van 90 graden, maar ook door een T-stuk te installeren. Dit T-stuk wordt met de onderkant van de ‘T’ aan de haard bevestigd. Het rookgasafvoerkanaal wordt aan de ene kant van de T bevestigd, de andere kant van de T vormt een soort opvangbakje. Roet en andere restproducten die toch een stukje mee worden gezogen via het afvoerkanaal zullen zich verzamelen aan de onderkant van dit T-vormige stuk. Wanneer het roet zich na verloop van tijd ophoopt onder in dit T-stuk kunt u eenvoudig de deksel aan de onderzijde verwijderen en de onverbrande resten verwijderen. Zo blijft uw rookkanaal langer schoon, is veiliger en vraagt minder onderhoud.

Houtkachel met achteraansluiting

Houtkachels-met-achteraansluiting

Houtkachels zijn er in allerlei formaten en uitvoeringen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een inzet houtkachel, maar ook vrijstaande houtkachels worden steeds populairder. Wanneer u voor een inbouw houtkachel kiest heeft u vaak te maken met een geringe inbouwdiepte. Vaak is een houtkachel met achteraansluiting in inbouwsituaties niet ideaal omdat het rookgasafvoerkanaal dan niet goed weggewerkt kan worden. Beter is het om in inbouwsituaties te kiezen voor een houtkachel met bovenaansluiting. Ook wanneer u uw vrijstaande houtkachel erg dicht tegen de muur wilt plaatsen kunt u beter niet kiezen voor een houtkachel met achteraansluiting. De hoge temperaturen van een houtkachel maken natuurlijk ook het rookgasafvoerkanaal erg warm. Omdat er altijd een veilige afstand moet blijven tussen het rookkanaal en de muur is een houtkachel met achteraansluiting niet handig wanneer u uw haard dicht tegen de muur wenst te plaatsen.

Houtkachels zijn er in vele vormen en maten

kachels-met-achteraansluiting

Wij hebben een breed assortiment houtkachels in de meest uiteenlopende stijlen en maten. Wij hebben houtkachels met een achteraansluiting van alle gerenommeerde merken. Door onze eigen voorraad en inkoopvoordelen kunnen wij altijd leveren tegen de scherpste prijs. Ons team van ervaren adviseurs beantwoorden graag al uw haardvragen, telefonisch of per mail. U bent natuurlijk ook van harte welkom in onze luxe showroom. U kunt geheel vrijblijvend een afspraak maken, of gewoon even langskomen voor een beetje inspiratie of voor meer informatie. Wilt u graag dat wij uw installatie ook geheel verzorgen? Ons ervaren team installateurs helpt u graag door het hele land. Wij dragen graag zorg voor de veilige installatie van uw houtkachel met voor- of achteraansluiting. Twijfelt u welk type houthaard achteraansluiting het beste bij uw situatie past? Informeer dan vrijblijvend naar alle mogelijkheden. Samen gaan wij graag op zoek naar uw droomhaard!

Offerte aanvragen