Doorkijkhaard hout

Voor vele haardliefhebbers is er maar 1 echte haard, en dat is een houthaard. Het geknisper van een verkolend hout, de typische geuren en de mooie trage vlammen blijven voor velen toch het hoogst haalbare qua haardbeleving. Niet alleen het vuurbeeld en de geuren horen bij de charmes van een houtkachel, voor vele liefhebbers gaat het om de gehele beleving. Van hout kloven tot het vullen van de houtmand, van het aansteken van een echt houtvuur tot het bijvullen wanneer nodig, houthaard liefhebbers vinden dat het er allemaal bij hoort. Houthaarden werken op ons oergevoel. Al duizenden jaren zorgt houtvuur voor bescherming, licht, warmte en geborgenheid. Dat schept natuurlijk een speciale band, liefhebbers van de houthaard weten precies wat we hiermee bedoelen! Geen wonder dus dat we ook in moderne woningen nog vaak een houthaard aantreffen. Eenmaal verknocht aan de houthaard, is het daarna nog maar lastig afscheid nemen. Gelukkig hoeft dat ook niet! Dat houthaarden ook passen in een moderne woonstijl zien we bijvoorbeeld terug aan de groeiende vraag naar de doorkijkhaard houtgestookte!

Doorkijk houtkachel

Wat verstaan we nu precies onder een doorkijk houtkachel? Een doorkijk houtkachel is een houthaard ingebouwd in een scheidende muur of in een speciaal ontworpen meubel. Kenmerkend van de doorkijk houthaard zijn de dubbele ruiten. Hebben traditionele houthaarden vaak maar 1 voorruit, een doorkijkhaard houtgestookte heeft zowel een voorruit als ook een achterruit. Ingebouwd in een wand of muur betekent dit dat u dubbel kunt genieten van uw houthaard. Omdat u vanuit beide zijden zicht heeft op het vlammenspel kunt u vanuit twee verschillende woonruimtes genieten. Wacht dacht u bijvoorbeeld van een fraaie doorkijk houthaard tussen uw keuken en uw woonkamer? Of tussen uw woonkamer en uw entreehal bijvoorbeeld? De mogelijkheiden zijn enorm groot, eigenlijk alleen gebonden door uw eigen fantasie en de vereiste aansluiting op het rookgasafvoerkanaal. Bij het verbranden van hout komt nu eenmaal rook vrij en deze zal moeten worden afgevoerd naar buiten. Maar tegenwoordig zijn er volledige stille ventilatoren beschikbaar die garant staan voor voldoende trek in uw doorkijk houtkachel. Door deze ventilatoren en door andere technieken is het nu mogelijk om op een verantwoordde manier een houtkachel te plaatsen op plaatsen waar dat voorheen altijd onmogelijk leek.

Doorkijkhaard houtgestookt of tunnelhaard houtgestookt?

Doorkijkhaard-houtDoorkijk houtkachels zijn er in meerdere soorten. Globaal gezien onderscheiden we de ingebouwde doorkijk houthaard en de vrijstaande houtkachel doorkijk. Een vrijstaande houtkachel doorkijk lijkt op het model dat de meesten van ons voor ogen hebben wanneer ze denken aan een traditionele houtkachel. Een vrijstaande haard, meestal een meter van de muur geplaatst met een zwarte afvoerbuis en een deurtje met ruit. Heel lang was dit verreweg de populairste vorm van de houthaard. Het was de kachel waarop het eten klaargemaakt werd en waar de fluitketel zich geregeld meldde. Een verrassende nieuwe invulling aan dit vertrouwde concept is de vrijstaande houtkachel doorkijk. Een bijzondere houthaard die het beste tot zijn recht komt in de wat grotere woonruimtes. Een vrijstaande doorkijk houtkachel heeft ook weer twee ruiten waardoor u van beide zeiden van het vuurbeeld kunt genieten. Zo haalt u een gezellige warmtebron in huis die niet alleen voor een behaaglijke warmte zorgt, maar ook voor een fascinerend schouwspel. Vrijwel ongeacht waar u dan ook plaatsneemt in uw woonkamer!

Ingebouwde houtkachel doorkijk

Doorkijkhaard-houtkachel

Naast de vrijstaande doorkijk houtkachels kennen we natuurlijk de ingebouwde doorkijkhaard houtgestookt. Wanneer dit type doorkijk houtkachel is ingebouwd in een muur of wand, dan noemen we het ook wel een tunnelhaard. De term tunnelhaard en doorkijkhaard worden in het algemeen door elkaar gebruikt, maar met beide termen bedoelen we eigenlijk hetzelfde. Een ingebouwde houthaard met aan zowel de voor als achterzijde een ruit. Kenmerkend aan moderne doorkijk houtkachels is het minimale kader. Met het kader bedoelen we de omlijsting van de houthaard, de rand tussen de haard en de wand waar deze wordt ingebouwd. Doordat dit kader bij een moderne doorkijk houthaard erg subtiel is vormgegeven belemmerd vrijwel niets meer uw zicht op het vlammenspel. Zo kunt u genieten van uw houtkachel doorkijk zonder storende elementen.

Doorkijk kachel houtgestookt

De laatste jaren is de naam van de houtkachel een beetje beschadigd door de steeds strengere milieuwetgeving. We zijn ons steeds meer bewust van onze invloed op de wereld om ons heen en begrijpen steeds beter welke stoffen invloed hebben op onze gezondheid en op ons klimaat. Bij houtvuur komen twee vervelende stoffen vrij, namelijk Co2 en fijnstof. Fijnstof bestaat uit minuscule stofdeeltjes die schadelijk zijn op het moment dat we ze inademen. Co2 is een broeikasgas dat zich ophoopt in onze atmosfeer en zo ervoor zorgt dat onze aarde opwarmt. Co2 zit in alle fossiele brandstoffen en komt vrij op het moment dat deze verbrandt wordt. Zowel de fijnstofuitstoot als de uitstoot van Co2 worden steeds meer beperkt door steeds strenger wordende regelgeving. Deze regels zijn vooral van toepassing op de ouderwetse open haard, dus bij het ouderwetse “open vuur”, en niet zozeer bij een moderne doorkijkhaard hout.

Doorkijkhaard hout. Nog steeds verantwoord mogelijk!

Tunnelhaard-hout

Het probleem bij de klassieke open haard is dat hij in directe verbinding staat met het woonvertrek waar hij is geplaatst. Alle benodigde lucht wordt uit het vertrek zelf gehaald, en alle rookgassen worden bij voldoende trek netjes naar buiten gevoerd. Door alle open verbindingen is het gecontroleerd branden niet zo eenvoudig, we hebben geen optimale controle over de luchttoevoer en missen hierdoor opties die wel bij een moderne doorkijk houthaard van toepassing zijn. Een moderne doorkijkhaard hout werkt namelijk in een gesloten systeem, dus in een systeem dat zijn lucht van buiten haalt en zijn rookgasafvoer alleen maar buiten kwijt kan. Door de controleerbare luchtstroom in een moderne doorkijk houthaard is de verbranding vele malen beter dan de oude open haard. Deze verbeterde verbranding zorgt ervoor dat u de maximale energie uit elk blok hout haalt. Verloor een oude open haard nog aan alle kanten zijn warmte, bij een moderne houthaard gaat er veel minder warmte verloren en wordt het hout veel beter verbrandt. Dit betekend minder restproducten, zoals as en roet, en veel minder Co2 uitstoot omdat er veel minder hout nodig is.

Tunnelhaard houtgestookt. Rendement

Tunnel-houthaard

Bij houtkachels horen we vaak de term rendement en vermogen. Met het rendementspercentage wordt uitgedrukt hoeveel procent van de opgewekte warmte daadwerkelijk wordt gebruikt om de ruimte te verwarmen. De oude open haard verloor zijn warmte aan alle kanten, hierdoor lag het rendement vaak op slechts 20 tot 30%. Een moderne houtkachel doorkijk heeft een rendement dat wel kan oplopen tot 85% en meer! Naast de Co2 uitstoot is ook de hoeveelheid fijnstof bij een moderne houthaard vele malen kleiner dan bij de traditionele open haard. Omdat het vuur niet meer in open verbinding staat met de ruimte die verwarmt moet worden is de hoeveelheid fijnstof verwaarloosbaar in vergelijking met de open haard van weleer. De ouderwetse open haard stootte tot wel 50x meer fijnstof uit als een moderne tunnelhaard houtgestookt! Laat u dus niet afschrikken door de negatieve berichtgeving omtrent houthaarden. De huidige wetgeving is vooral bedoeld om de open haard uit onze woningen te weren. Op Europees niveau zijn er regels vastgesteld in de wetgeving houtgestookte toestellen 2022. Deze regels houden in dat de hoeveelheid fijnstof beperkt wordt, en dat het verplichte rendement van een nieuwe houtkachel doorkijk vanaf 1 januari is vastgesteld op minimaal 72% procent. Deze norm wordt echter al jaren ruimschoots behaald door de houthaardleveranciers. Vandaar dat de Nederlandse overheid heeft besloten om de wet die op Europees niveau pas op 1 januari 2022 ingaat, twee jaar te vervroegen in ons land. Qua wetgeving heeft de houthaard dus nog absoluut een optimistische toekomst!

Doorkijk houthaard. Kies het juiste vermogen

Tunnel-houthaard-inbouw

Het vermogen van een doorkijk houtkachel wordt uitgedrukt in kW, dit varieert tussen 1 kW bij de kleinste modellen tot ruim 11kW bij de grotere modellen. Het juiste vermogen is erg belangrijk om optimaal van uw doorkijk houtkachel te genieten. Kiest u een doorkijk houthaard met te weinig vermogen dan zult u altijd volop moeten stoken, om dan alsnog te weinig warmte te genereren. Kiest u een houtkachel doorkijk met te veel vermogen, dan zult u het al snel te warm krijgen. Natuurlijk kunt u het vuur smoren om de temperatuur behaaglijk te houden, maar het vlammenspel wordt daardoor niet zo fraai als dat het eigenlijk zou kunnen zijn. Kortom, zoek een doorkijkhaard hout met het juiste vermogen. Op internet staan meerdere tabellen waarin wordt vermeldt wat het juiste vermogen is in uw situatie. Er zijn echter wel heel veel factoren die uiteindelijk bepalen wat het juiste vermogen is voor uw doorkijk houtkachel. Wij zijn daarom voorstander van de meer persoonlijke aanpak. Vraag vrijblijvend om passend advies voor uw situatie. Onze ervaren adviseurs rekenen graag het juiste vermogen uit, zodat u straks maximaal genieten kunt van uw eigen stijlvolle tunnelhaard houtgestookt!

Is een houtkachel doorkijk iets voor u?

In onze showroom vindt u een ruim aanbod doorkijkhouthaarden, in allerlei prijsklassen en stijlen. Kom gerust even langs voor vrijblijvende inspiratie of neem even contact op wanneer u behoefte heeft aan meer informatie. Door scherpe inkoopvoorwaarden en eigen voorraden zijn wij altijd concurrerend geprijsd. Bovendien kunnen wij uw project geheel ontzorgen door onze landelijk dekkende installatieservice. Onze deskundige installateurs staan garant voor een vakkundige installatie. Waar dan ook in Nederland! Graag tot snel!

Offerte aanvragen