Luchttoevoer houtkachel

Het vuur in een houtkachel blijft een magische aantrekkingskracht op ons uitoefenen. Soms wensen we hoge vlammen en fel vuur, een andere keer krijgt de houtkachel meer een rol op de achtergrond. Om het vuur te beïnvloeden hebben we een heel sterk middel, en dat is de luchttoevoer. Voor verbranding zijn drie onderdelen essentieel, en dat is een brandstof, een ontstekingsbron en een oxidator, oftewel zuurstofrijke lucht. De houtkachel luchttoevoer regelen is een belangrijk onderdeel waarvan iedere houthaardbezitter de principes moet begrijpen. Alleen dan kunt u de juiste manier van luchttoevoer kiezen bij het installeren van de houtkachel. Maar ook na de installatie is enige kennis over de luchttoevoer belangrijk wanneer u optimaal wilt genieten van sfeervol houtvuur.

Houtkachel luchttoevoer regelen

luchttoevoer houtkachel Houtkachels hebben dus zuurstof nodig om te kunnen branden. Maar hoe gaan we zorgen dat de houtkachel voldoende zuurstofrijke lucht krijgt? Wat zijn de opties wanneer we de luchttoevoer houtkachel regelen? Kies ik voor een houtkachel met externe luchttoevoer? Of haal ik de benodigde lucht gewoon direct uit het vertrek waar de haard staat? Belangrijke keuzes die invloed hebben op het uiteindelijke plezier dat u aan uw houtkachel zult beleven. Omdat ‘luchttoevoer houtkachel regelen’ nog steeds een enorm populaire zoekterm is willen we hier toch graag wat dieper op ingaan. Over de luchttoevoer houtkachel regelen bestaan dus blijkbaar nog heel wat vragen. Om een houtvuur te laten branden heeft een hij dus zuurstof nodig. Deze zuurstof kan op twee manieren bij het vuur komen. De meest bekende manier is het open systeem waarbij de kachel de lucht direct uit het vertrek haalt waar hij is geplaatst. De andere manier is afhankelijk van externe luchttoevoer. Dit kan zijn van buiten, uit een kruipruimte, berging, of vanuit elke andere kamer die niet in verbinding staat met de ruimte waar de haard staat. Deze laatste optie noemen we wel een buitenluchtaansluiting of houtkachel met externe luchttoevoer. Steeds meer houtkachels zijn standaard al uitgerust met een externe luchttoevoer, bij anderen merken is er een ombouwset verkrijgbaar waardoor dit alsnog mogelijk wordt. Maar wanneer kunt u het beste kiezen voor een houtkachel externe luchttoevoer, en wanneer voldoet het klassieke open systeem?

luchttoevoer houtkachel

Traditionele houtkachel luchttoevoer regelen

Houtkachels blijven populair en worden door veel haardenliefhebbers gezien als de meest authentieke vorm van haardbeleving. De oervorm van de moderne houtkachel is de traditionele open haard die we allemaal wel kennen, eigenlijk een open vuurplaats die de benodigde zuurstof uit de woonkamer zelf haalt. De lucht wordt door een houtkachel met een open systeem direct aan de woonruimte onttrokken. De lucht wordt aan gezogen door het vuur en de rookgassen worden afgevoerd door het rookkanaal naar buiten. Deze cyclus wordt veroorzaakt door de natuurlijke ‘trek’ in de kachel en in het verticale rookkanaal. Deze trek is erg belangrijk omdat het zorgt voor een constante doorstroming. Wanneer er te weinig trek aanwezig is zal het vuur niet of slecht branden en zullen de rookgassen niet meer adequate wijzen worden afgevoerd. De rook kan zo terugkomen in het woonvertrek en dat is iets wat we altijd moeten zien te voorkomen natuurlijk!

Houtkachel luchttoevoer in een open systeem

externe luchttoevoer houtkachel Een houtkachel met een open systeem heeft bepaalde voordelen. Het is veel simpeler en is daardoor ook gemakkelijker en goedkoper te installeren. Ook het directe vuurcontact heeft een zekere charmes. U ziet de vlammen niet alleen een houtblok verteren, u hoort het hout ook branden en ruikt zelfs die typische houtvuurlucht die door veel mensen als sfeervol wordt ervaren. Het traditionele open systeem werkt dus erg eenvoudig maar heeft nadelen en is niet voor iedere situatie geschikt. Wanneer de haard de lucht direct uit de woonkamer moet halen, dan moeten we hem hier wel de gelegenheid voor geven. Dit wil zeggen dat er altijd voldoende zuurstof in het vertrek voorhanden moet zijn om de cyclus van lucht en rookgassen te kunnen volmaken. Om te zorgen dat de kachel in een open systeem voldoende lucht kan aanzuigen mag er geen onderdruk in de woonkamer ontstaan. We moeten dus altijd zorgen voor voldoende ventilatie om voldoende aanvoer van nieuwe zuurstofrijke lucht te garanderen.

Externe luchttoevoer houtkachel

In oudere woningen was dit niet zo’n probleem, maar in nieuwe, goed geïsoleerde woningen kan de houtkachel luchttoevoer ontoereikend zijn. Dit heeft een nadelige effect op het verbrandingsproces, op de afvoer van rookgas, maar ook op uw gezondheid. Wanneer er niet voldoende zuurstofrijke lucht in een woning overblijft is dit voor u onprettig. Vooral wanneer u gevoelige luchtwegen heeft of wanneer u erg vatbaar bent voor hoofdpijn is voldoende zuurstof erg belangrijk voor uw welzijn. Ook kunnen er bij een open systeem soms hinderlijke tochtstromen in de woning ontstaan.

Externe luchttoevoer maakt houtkachels duurzamer

Maar ook de verminderde efficiency zorgt ervoor dat steeds meer mensen kiezen voor een houtkachel met externe luchttoevoer. Omdat de verbrandingsomstandigheden bij een open systeem minder regelbaar zijn, is het ook minder goed te optimaliseren. Het brandhout verbrandt in een open systeem minder volledig en ook de temperatuur in de brandkamer blijft hierdoor lager. Deze warmte wordt daarna ook nog eens minder goed vastgehouden omdat hij eerder vervluchtigen kan. Wanneer u kiest voor een gesloten systeem, dus een houtkachel met externe luchttoevoer, dan blijft de warmte opgesloten achter de kacheldeur. De warmte die daar wordt opgeslagen maakt een groot oppervlak warm, een oppervlak dat veel beter in staat is om de warmte aan de lucht in de kamer over te brengen. Hierdoor behalen houtkachels met een externe luchttoevoer een hoger rendement dan houtkachel luchttoevoer die uit het vertrek zelf moet komen.

luchttoevoer houtkachel

Houtkachel externe luchttoevoer

Een houtkachel externe luchttoevoer is door de betere verbranding ook schoner. Er blijven minder reststoffen over zoals as en roet, waardoor u minder vaak schoon hoeft te maken. Maar nog veel belangrijker is dat u met een externe houtkachel meer warmte haalt uit dezelfde hoeveelheid brandhout. Bij het verbranden van hout komt CO2 gas vrij, een broeikasgas dat bijdraagt aan de klimaat verandering. Om zo verantwoord mogelijk hout te blijven stoken is het dus zaak dat we maximale warmte uit een minimale hoeveelheid weten te halen. In de gecontroleerde omgeving van een gesloten systeem houtkachel met externe luchttoevoer is dit veel beter mogelijk dan in een open systeem. Nu vervuiling en CO2 een steeds belangrijker onderwerp in onze maatschappij worden, zal dit ook niet voorbijgaan aan de houtkachel. We verwachten daarom dat binnen enkele jaren een houtkachel externe luchttoevoer de standaard zal worden.

Luchttoevoer houtkachel, vraag om advies

De houtkachel met externe luchttoevoer heeft dus veel voordelen en is milieuvriendelijker. In steeds meer situaties is een houtkachel met externe luchttoevoer geen keuze, maar de enige optie. Dit is het geval wanneer u in een goed geïsoleerde woning woont met te weinig ventilatiemogelijkheden, maar ook wanneer uw huis een mechanische ventilatiesysteem heeft of een open keuken met een afzuigkap. Dit zijn namelijk extra verbruikers van de toch al schaarse lucht in uw woonkamer. Zekerheidshalve is het beter om in zulke gevallen de lucht van buiten te halen. Een houtkachel luchttoevoer van buiten garandeert een constante doorstroming, waardoor een houtkachel met externe luchttoevoer minder brandgevaar oplevert en dus veiliger is in gebruik.

Houtkachel luchttoevoer vragen?

luchttoevoer houtkachelBent u de voor- en nadelen van een houtkachel met externe luchttoevoer aan het afwegen, maar kunt u nog wel wat advies gebruiken? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze ervaren adviseurs. Zij staan u graag ter woord en beoordelen graag uw persoonlijke situatie. Heeft u nu al direct een vraag over de houtkachel luchttoevoer? Ook telefonisch, per mail, of via onze chatfunctie voorzien wij u graag van passend advies. Wij zijn de aangewezen partner voor uw haardprojecten. Met meer dan 10 jaar ervaring zijn wij er van inspiratie tot na de installatie. Meer weten? Kom dan even nader kennismaken in onze luxe showroom. Loop gewoon even naar binnen of maak even een afspraak wanneer u verzekert wilt zijn van onze aandacht. Graag tot ziens!

Offerte aanvragen