Open haard met liftdeur of houthaard met liftdeur?

Voor veel mensen staat de term open haard met liftdeur synoniem voor een houtkachel liftdeur. Maar om direct met de liftdeur in huis te komen vallen; Deze term is niet geheel terecht. De open haard met liftdeur is namelijk al bijna verdwenen uit onze woonkamers. Met een open haard bedoelen we de klassieke open haard met open verbranding. Zonder ruit en zonder afscherming, een open haard met liftdeur heeft open vuur dat direct in contact staat met de lucht in de kamer waarin hij geïnstalleerd is. Vanwege de geringe efficiency en de zware milieubelasting zien we dat er vrijwel geen open haarden meer worden geïnstalleerd.

Liftdeur houthaard

Toch blijft bij veel mensen de hang naar de authentieke open haard bestaan. Het geknisper van hout, de geur van verkolend brandhout en de altijd speelse vlammen blijven een soort magie hebben. Niet raar dus dat veel mensen zoeken naar een open haard met liftdeur. Een liftdeur open haard is namelijk hetzelfde als een liftdeur houthaard. Het is een houthaard met liftdeur, oftewel een stookplaats met een deur die geheel omhoog kan worden gelift. Een houthaard met liftdeur combineert zo het beste van twee werelden. Met de deur geopend heeft u de authentieke haardbeleving ten volle uit. U ziet en hoort de vlammen en kijkt direct in het vuur. Uw haard is zo een geweldige smaakmaker voor gezellige of romantische avonden samen. Het vlammenspel in een open haard met liftdeur zal wel voor altijd blijven boeien en blijkt nooit te vervelen!

Houtkachel liftdeur

haard-met-liftdeurIs uw behoefte aan het authentieke vuur iets minder van belang? Dan sluit u houtkachel liftdeur eenvoudig met 1 beweging! In de gecontroleerde omgeving van een gesloten liftdeur houthaard stijgt het rendement enorm, u krijgt dus veel meer warmte uit elk brandend stuk hout. Bovendien is de ontbranding in een houthaard met liftdeur gesloten vele malen beter. Dit zorgt voor minder CO2 uitstoot en bovendien voor sterk gereduceerde fijnstofuitstoot. Zo combineert dus het gezellige en authentiek van toen met de efficiency en het gebruiksgemak van nu. Bovendien stookt u op uiterst zuinige en verantwoordde wijze op alle tijden dat uw houthaard met liftdeur gesloten blijft! De liftdeur open haard bestaat dus in feite niet meer, maar het alternatief is meer dan de moeite waard! Geen wonder dat de liftdeur houthaard steeds populairder wordt!

Open haard met liftdeur. Een steeds populairder wordend concept

houthaard-met-liftdeurDe deur van een houthaard is een onderdeel dat bij de aanschaf nauwelijks overschat kan worden. De deur van een houtkachel heeft het maar zwaar. Jarenlang zal hij ontelbare keren open en dichtgaan. Hele bossen zullen uiteindelijk verdwijnen door deze deur, Ontelbare gezellige of misschien wel romantische avonden zullen komen. Avonden waarop het vuur nog even wat langer aanblijft, en dus ook avonden dat de haarddeur zonder problemen door moet werken. Wanneer u dus kiest voor een houthaard met liftdeur, dan is het kiezen van de juiste deur enorm belangrijk! Laten we eens dieper ingaan op een populair houtkacheltype, de houthaard met liftdeur.

Houtkachel met liftdeur

liftdeur-met-houthaard

Met een liftdeur bedoelen we de glazen deur die we vooral zien bij inbouwhaarden. Kenmerkend is dat een liftdeur, eenmaal geopend, compleet uit het zicht verdwijnt. Bij de meeste voorbeelden van de open haard met liftdeur kan de deur in meerdere standen worden gezet. Vaak is dit open, half open en gesloten. Een houtkachel liftdeur heeft het grote voordeel dat de deur dus geheel uit het zicht verdwijnt wanneer deze naar boven is geschoven. Hierdoor heeft u niet alleen een houtkachel liftdeur, maar tegelijkertijd ook een authentieke open haard met liftdeur! Qua haardbeleving gaat er natuurlijk maar weinig boven een traditionele open houthaard. Nerveus flakkerende vlammen, wegschietende vonkjes een daarnaast natuurlijk het typische geluid van brandend hout, allemaal geven ze de open haard met liftdeur een bijzondere, authentieke charme. Wanneer u kiest voor een houthaard met liftdeur dan ziet u het vuur, u ruikt het vuur en u hoort hoe wispelturige vlammen langzaam uw brandhout verteren. Wanneer u de liftdeur van een houtkachel helemaal omhoog schuift dan veranderd uw houtkachel met deur opeens in een open vuurplaats. De ideale sfeermaker op gezellige, lange avonden met uw gezin of met uw geliefden.

Daarom een houtkachel liftdeur

liftdeur-met-openhaard

Buiten het verbeterde rendement en de verminderde milieubelasting biedt de houthaard met liftdeur nog vele andere voordelen boven de open haard met liftdeur. Bijvoorbeeld bij het schoonmaken en bij het uitvoeren van periodiek onderhoud. Omdat u bij een haard met liftdeur de deur helemaal beschermd uit het zicht kunt schuiven, kunt u overal gemakkelijk bij. Dat is handig met het schoonmaken en het opruimen van de as, maar het grootste voordeel is dat u gemakkelijk blokken brandhout kunt aanvullen. De ruit is beschermd uit het zicht en kan dus niet beschadigen, bovendien kunt u ook grotere blokken brandhout gebruiken als bij een standaard houtkachel met deur. Dit betekent dus minder vaak aanvullen en langer genieten zonder moeite!

Open haard met liftdeur of gesloten haard met liftdeur?

openhaard-met-liftdeur

Wanneer u de liftdeur van een houtkachel helemaal naar beneden schuift dan sluit deze de brandkamer goed af. In gesloten toestand heeft u dus volledige controle over de zuurstoftoevoer waardoor het rendement enorm zal stijgen. In gesloten toestand kan het hout dus langdurig nabranden waardoor u alle warmte uit elk houtblok haalt. Door deze volledige verbranding zijn er bovendien minder reststoffen in de vorm van roet. Dit maakt de houtkachel liftdeur veilig en onderhoudsvriendelijk. Volledige verbranding zorgt er ook voor dat u minder hout nodig heeft. En hoe minder hout u hoeft te verbranden, hoe minder CO2 er zal vrijkomen. Met een liftdeurhaard kunt u dus op een verantwoorde manier hout stoken terwijl het aan de sfeerbeleving niets afdoet!

De volledige open haard met liftdeur is dus op zijn retour. Het beste alternatief is de houthaard met liftdeur. Wanneer u voor een inbouw houtkachel kiest dan is een doordachte liftdeur een fraaie en handige keuze. Wij hebben een breed assortiment met alle A-merken op houtkachel gebied. Graag laten we u enkele voorbeelden zien in onze luxe showroom. U kunt geheel vrijblijvend even binnen komen lopen, maar u kunt uw vragen natuurlijk ook per telefoon, chat of mail stellen? Een open haard met liftdeur is een verrijking voor iedere woning! Droomt u ook al weg bij de gedachte aan uw eigen open haard met liftdeur? Mogen wij u dan misschien wat meer vertellen over de houthaard met liftdeur?! Graag tot snel!

Offerte aanvragen