Speksteen kachels

In de wereld van de kachels is er één kachel die een heel bijzonder plekje inneemt, en dat is de spek steen kachel. Speksteenkachels hebben eigenschappen die we bij geen enkele andere kachel kunnen vinden. Elke kachel zorgt voor warmte, maar speksteen kachels op een manier zoals geen enkele andere kachel dat kan! Speksteen kachels combineren de warmte van een kachel met de bijzondere eigenschappen van natuurlijk speksteen. Die combinatie zorgt voor de meest duurzame kachels op het gebied van verwarming en rendement. Bij de meeste mensen is de speksteen kachel nog vrij onbekend, dat vinden wij geheel onterecht! Graag vertellen we u wat meer over één van de bijzonderste soorten kachels; de spekkachel, oftewel de spek steen kachel. Maar wat is nu eigenlijk een speksteenkachel?

Speksteen kachels

Speksteen is een natuursteen die word gewonnen in steengroeven in speksteen-kachelNoorwegen en Finland. Het is een zware steensoort die bestaat uit talk, magnesium en chloriet. Speksteen is van nature erg zacht en gemakkelijk te bewerken. Nadat het een keer flink verwarmd is wordt het echter keihard. De reden waarom speksteen wordt gebruikt voor kachels is het enorme warmte accumulerende vermogen. Dit betekend dat eenmaal opgewarmde speksteen deze warmte erg lang vasthoudt. Speksteen slaat warmte op en blijft dit langdurig afstralen aan de omgeving. Deze unieke eigenschappen maakt de kachel speksteen combinatie erg populair.

De ene kachel speksteen is de andere niet

Grof gezegd zijn er twee verschillende soorten speksteen kachels. Echte speksteen kachels bestaan uit massief speksteen. Het zijn enorm zware kachels die behoorlijk wat ruimte innemen. Massief spekstenen kachels moeten een behoorlijke massa hebben omdat in die massa de warmte kan worden opgeslagen. Deze massieve opgemetselde speksteenkachels kunnen een enorme hoeveelheid warmte opnemen. Deze opgenomen warmte wordt daarna als een bijzonder zachte warmte weer geleidelijk uitgestraald. Massieve speksteenkachels zijn ideaal voor situaties waarin de spekkachel de hoofdverwarming moet zijn. Eenmaal opgestookt en warm blijft zo’n speksteenhaard urenlang een weldadige warmte uitstralen.

Traditionele spekkachels & houtkachels met speksteen afwerking

Toch zien we in Nederland niet vaak massieve speksteen kachels. De reden speksteen-kachel-met-meubelhiervoor is dat massieve speksteenkachels erg definitief zijn. 
Bij een verhuizing kunnen ze niet zomaar worden meegenomen naar het nieuwe adres. Een ander nadeel van massieve speksteen kachels is dat ze niet geschikt zijn als sfeerverwarming. Een massieve speksteenkachel mag namelijk niet constant gestookt worden omdat de temperatuur van het materiaal dan te hoog oploopt. Na een paar uur stoken moet een massieve speksteenkachel het dubbele aantal uren met rust worden gelaten. Massieve spekstenen kachels zijn dus voor de meeste haardliefhebbers niet geschikt. Gelukkig zijn er ook andere manieren waarop haardliefhebbers kunnen profiteren van de bijzondere eigenschappen van speksteen.

Speksteen houtkachels 

Omdat speksteen zo lang zijn warmte vasthoudt is speksteen een goede combinatie met een houtkachel. De hoge temperaturen van een houtkachel zorgen ervoor dat het speksteen snel op temperatuur komt en deze temperatuur lang behoudt. Door een houtkachel met speksteen te bekleden combineert u het beste van twee werelden. U krijgt de sfeer en het gebruiksgemak van een houtkachel en profiteert daarnaast ook van de aantrekkelijke accumulerende eigenschappen van speksteen. Zo krijgt u een haard die u zowel sfeer geeft als langdurige weldadige warmte! Omdat de combinatie van speksteen en een houtkachel zo geslaagd is zijn de meeste fabrikanten hier al op ingesprongen. Van de meeste houtkachels is hierdoor al een speciale speksteenvariant verkrijgbaar.

Houtkachel speksteen 

kachels-speksteen-prijsSpeksteenkachels stralen nog warmte af lang nadat het laatste houtblok is gedoofd. Door die bijzondere eigenschap is een spekkachel een goede keuze wanneer verwarming uw hoofddoel is. Toch hebben spekkachels meer voordelen. Speksteen is namelijk ook ontzettend mooi! Speksteen is een natuursteen dat zich gemakkelijk laat bewerken en kleuren. Door de buitenzijde af te werken met een speciale coating zijn er enorm veel keuzes qua kleur en afwerking. Speksteen kan dus veel betekenen voor het karakter van uw houtkachel. Het geeft uw kachel een tijdloze uitstraling die in zowel klassieke als traditionele interieurs helemaal tot zijn recht komt. Door te kiezen voor een bepaalde kleur en structuur speksteen geeft u uw kachel een geheel eigen karakter.

Speksteen houtkachels

Van een speksteen houtkachel krijgt u het meerdere keren warm! Na het hout stoken laten de meeste kachels u in de kou staan, maar een speksteenkachel niet! Omdat een speksteenkachel ook na het stoken nog warmte afgeeft geeft een speksteenkachel u twee keer warmte. Of 3 keer zelfs wanneer u zelf uw eigen brandhout klooft! Doordat een houtgestookte speksteenkachel zolang uw kamer blijft verwarmen hoeft u centrale verwarming minder hard te werken. Dit zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing waardoor uw energierekening veel lager uit zal vallen. Het milieu is ook geholpen wanneer u kiest voor een speksteenkachel. U hoeft immers minder hout te verbranden. Dit scheelt CO2 uitstoot en ook is de hoeveelheid fijnstof die vrijkomt drastisch gereduceerd. Een speksteenkachel haalt de maximale warmte en energie uit elk houtblok. Speksteen is dus een fraaie en bijzonder efficiënte upgrade voor uw houtkachel.

Speksteenkachels. Convectiewarmte en stralingswarmte.

In principe zijn er twee soorten warmte, convectiewarmte en stralingswarmte. speksteen-kachels-kopenConvectiewarmte is warmte die wordt verspreidt door luchtstromen. De meeste haarden werken met convectiewarmte, Bij verbranding komen verschillende luchtstromen voor zoals zuurstof en rookgassen. Door deze bewegende lucht wordt de warmte verspreidt in de ruimte. Convectiewarmte is dus eigenlijk een soort ‘warme tocht’. Het nadeel van convectiewarmte is dat het een behoorlijk droge luchtstroom veroorzaakt. Mensen die hier gevoelig voor zijn zullen hier soms last van krijgen. Een ander nadeel van convectiewarmte is dat het verbrandde stofdeeltjes meeneemt. Ook hierdoor kunnen mensen met gevoelige luchtwegen soms nadelige effecten ervaren.

Spekkachels zijn duurzaam en verantwoord

Speksteen slaat de eenmaal door het vuur opgewekte warmte op en straalt deze langzaam uit. Wanneer de stenen eenmaal op temperatuur zijn zullen ze lang op deze temperatuur blijven. De warme steen zal nog lang warmte afgeven aan de lucht in de directe omgeving. De lucht neemt in feite de temperatuur over van de steen. Stralingswarmte veroorzaakt hierdoor geen luchtstromen en dus geen warme, droge luchtstroom. Een speksteenkachel geeft na het stoken stralingswarmte af door het karakter van de steen. Hierdoor is de extra warmte niet alleen mooi meegenomen, maar ook nog van de meest gezonde soort! Wanneer u dit eens wilt ervaren kunt u gerust vrijblijvend een afspraak maken. Wij laten u graag zien en voelen wat een spekkachel voor uw woning kan betekenen.

Speksteenkachel prijzen 

speksteen-kachels-prijsIn ons assortiment hebben wij een brede keuze houtkachels met een spekstenen afwerking. Wilt u een speksteenkachel kopen? Zoek dan niet verder! Bij ons vindt u het gehele assortiment speksteenkachels van Altech, maar ook de populaire Lotus M1, de Droof Aprica en de Wanders Pecan Eco Small. Maar ook hebben we de tophaarden van Ardego, Nordpeis, Contura en nog veel meer! Door inkoopvoordelen en korte lijnen zijn wij altijd sterk concurrerend geprijsd. Voor de beste prijzen in de kachelwereld moet u dus bij ons zijn. Wij helpen u graag van inspiratie tot installatie! U bent van harte welkom in onze luxe showroom. U kunt een afspraak maken om nader kennis te maken met deze bijzondere kachels. Misschien warmt u zich dan binnenkort wel aan uw eigen speksteen houtkachel! Natuurlijk bent u ook zonder afspraak van harte welkom in onze showroom. Onze ervaren adviseurs beantwoorden graag al uw vragen over spekkachels. Zien we u binnenkort? Graag tot ziens.

Offerte aanvragen