Hangende houtkachel

Als er 1 soort kachel bekend is bij het grote publiek dan is het wel de houtkachel. Al honderden jaren is een zelfgestookt houtvuurtje de plek om even helemaal tot rust te komen. Voor veel haardpuristen is een houtkachel de enige echte kachel. Zelf hout op het vuur gooien, zelf de asla legen en zelf precies de correcte zuurstoftoevoer regelen. Allemaal kleine dingen die bijdragen aan de totale haardbeleving die een houthaard te bieden heeft. Houtkachels zijn er al heel lang en zullen ook vast nog lang blijven. Strengere wetgeving en milieubewustzijn daagt houtkachelproducenten uit om innovatief te blijven. Gelukkig kunnen ze deze uitdaging prima aan. Nieuwe productietechnieken en verbeterde materialen zorgen ervoor dat houtkachels van toen qua vervuiling in niets meer lijken op de houtkachels van nu. Houtkachels zijn nog helemaal van nu en nog steeds mateloos populair. Een bijzondere trend van de laatste jaren is bijvoorbeeld de hangende houtkachel, een bijzonder concept dat laat zien dat houtkachels zich maar blijven ontwikkelen!

Hangende houtkachels

Hangende-houtkachelDe houtkachel is de oervorm van de kachel zoals we die nu kennen. Al vele duizenden jaren zorgt brandend hout voor veiligheid en warmte. Houtkachels waren een heel lange periode essentieel in ons bestaan. Ze zorgden voor licht in de duisternis en helpen ons bij het berijden van ons voedsel. Tegenwoordig zijn veel taken van de houtkachel overgenomen door alternatieve oplossingen, maar gelukkig heeft de authentieke houtkachel altijd zijn plaats weten te behouden. Haardenliefhebbers begrijpen ook wel waarom. Er gaat nu eenmaal niets het stookplezier in een houtkachel. Misschien komt het door de langzame gele vlammen? Of misschien door de typische geur van verbrandend hout? Of zou het toch aan het authentieke geluid liggen? Feit is dat houtkachels blijven boeien!

Houtkachels, blijvende ontwikkelingen

Hangende-houtkachel-vrijhangend Houtkachels worden al sinds mensenheugenis gebruikt en hebben dus al veel ontwikkelingen doorgemaakt. De laatste decennia blijkt echter wel dat de ontwikkelingen op houtkachelgebied maar blijven doorgaan. We kenden natuurlijk de klassieke vrijstaande houtkachel al en de houtkachel voor in de tuin. Inbouw- en inzethoutkachels zijn ook al een begrip geworden. Inbouw houtkachels worden in een nieuwe situatie geplaatste, inzet houtkachels zijn ideaal voor een bestaande situatie zoals wanneer u er voor kiest om een houtkachel te plaatsen op een plek waar eerder een haard heeft gezeten. Vrij recent is ook de CV kachel toegevoegd aan de houtkachel familie. Zo helpt uw houtkachel mee met het opwarmen van uw water en ontlast hij uw centrale verwarming. Hangende houtkachels maken het rijtje compleet. Maar wat zijn nu hangende houtkachels? Daar vertellen we zo dadelijk graag meer over.

Voor alle duidelijkheid nog even de soorten houtkachels op een rij:

Hangende haard

Hangende-houthaard

Een hangende haard is een kachel die geen contact maakt met de vloer van uw woning. Hangende houtkachels kunnen op 2 manieren worden geïnstalleerd in uw woning. U kunt ervoor kiezen om uw hangende houtkachel eenvoudig tegen een muur of wand te plaatsen, of u kiest ervoor om u houtkachel echt hangend te presenteren. Veel woningen zijn het meest geschikt voor een wandpresentatie. Wanneer u uw hangende houtkachel tegen een muur of wand bevestigd, zal het eindresultaat bijzonder zijn. Omdat de bevestiging aan de achterkant van de haard plaatsvindt lijkt de houtkachel haast te zweven langs uw muur. Dit geeft een bijzonder speels design en oogt erg modern. Bijkomend voordeel is dat hangende houtkachels niet op de grond staan maar aan de muur hangen. Hierdoor behoudt u al uw ruimte onder de haard en is het bovendien eenvoudiger schoonmaken. Wij laten u graag enkele voorbeelden zien van door ons geïnstalleerde hanghaarden. U bent natuurlijk ook van harte welkom in ons luxe showroom, de koffie staat klaar.

Hangende houtkachel,Vermogen en verwarming

Zoals alle houtkachels zijn hangende houtkachels er in allerlei verschillende modellen en maten. Kleine instapmodellen hebben vaak een lager rendement dan de grote modellen die zijn uitgevoerd met grover materiaal. Hoe hoger het rendement van uw houtkachel, hoe meer warmte u verkrijgt uit elke blok brandhout. Het rendement wordt uitgedrukt in percentages en zit bij de meeste hangende houtkachels zo tussen de 70% en 80%. De andere belangrijke factor om rekening meet te houden is het vermogen. Dit vermogen wordt uitgedrukt in kW en ligt tussen de 2 en 12 kW, waarbij 12 het meeste vermogen levert. (12kW) Voordat u een besluit neemt over uw toekomstige hanghaard is het belangrijk dat u zich goed laat informeren over het benodigde vermogen. Kiest u een te kleine haard dan zal deze niet voldoende warmte afgeven.. Maar kiest u een te grote haard met (te) veel vermogen, dan zal de temperatuur in uw kamer veel te snel oplopen. Natuurlijk zou zachter zetten dan een logische reactie zijn. Maar helaas heeft zachter zetten ook een nadelig effect op het vlambeeld. .. Kortom, Laat u goed informeren voordat u een hangende haard aanschaft.

Hangende houtkachel. Hoe stook ik bewust?

Hangende-houtkachel-kopen

Moderne houtkachelbezitters weten dat ze een bepaalde verantwoording hebben richting het milieu en de wereld om ons heen. Dit kan eenvoudiger dan u denkt hoor. De manier waarop u uw hangende haard aansteekt is belangrijk, net als het vochtpercentage in uw brandhout. Voor een goede verbranding is droog hout nodig. Met een vochtmeter kunt u het vochtpercentage van het brandhout meten. Is dit onder de 20%? Dan is uw brandhout klaar voor uw houtkachel. Vanzelfsprekend alleen schoon en onbehandeld hout gebruiken in uw hangende haard.

Hangende houtkachel. Zwitserse Stookmethode

Ook voor een hangende houtkachel is de Zwitserse Stookmethode de beste manier. Bij deze methode legt u eerst het brandhout onderin de haard en daarna de aanmaakblokjes erbovenop. Al brandend vindt het vuur vanzelf zijn weg naar beneden bij het brandhout. De eerste rook van het vuur kringelt zo onbelemmerd de schoorsteen in.

Hangende houtkachel; Installatie

Hangende-houtkachel-voordelig

Houtkachels worden vrijwel altijd geïnstalleerd met dubbelwandige RVS pijpen. Dubbelwandige RVS pijpen zijn verplicht volgens het bouwbesluit. Tot het plafond kan enkelwandig worden geïnstalleerd. Vanaf het plafond tot het dak wordt dubbelwandig RVS geïnstalleerd, dit met de reden dat anders de afvoergassen in de pijp blijven hangen, wat de kans op een schoorsteenbrand vergroot. Dit wilt u natuurlijk graag voorkomen. Een dubbelwandige RVS pijp is een pijp die bestaat uit twee pijpen met daar tussen een laag isolatie om de warmte vast te houden waardoor de rook opstijgt en niet blijft hangen. Bij ons kunt u kiezen voor een houtkachel met of zonder installatie. Onze team ervaren monteurs installeren houtkachel graag in uw woning. Maar wilt u dat liever zelf doen? Geen probleem, wij leveren ook alleen een hangende haard bij u voor de deur. Bel gerust voor meer informatie, of kom even langs in onze gezellige showroom.

Offerte aanvragen