Houtkachel vrijstaand

Geen enkele haard zorgt voor zoveel warmte en sfeer als een vrijstaande houtkachel. Een vrijstaande houtkachel komt voor vele haardliefhebbers het dichtste bij de ultieme haardbeleving. Echt hout, echte vlammen, de echte geur van brandend hout en het fijne geluid dat daarbij komt kijken. Houtkachels kunnen natuurlijk worden ingebouwd, maar een houtkachel vrijstaand heeft een onmiskenbare charme. Een vrijstaande houtkachel kan vrijwel overal in huis worden geplaatst mits er aansluiting op het rookkanaal kan worden gemaakt. Dit geeft erg veel keuzevrijheid, u kunt zelf bepalen waar een vrijstaande houthaard het beste tot zijn recht komt. Vrijstaande houtkachels zijn de oudste en meest pure vorm van kachelgebruik. Al honderden jaren verwarmen vrijstaande houthaarden onze woningen en ook nu heeft de vrijstaande houtkachel nog vele fans. Wilt u weten waarom? Graag gaan wij dan even wat dieper in op het fenomeen vrijstaande houtkachel.

Houtkachel-vrijstaand

Vrijstaande houtkachels

Een vrijstaande houtkachel is een verrijking voor uw woonplezier. Maar hoe kiest u nu de houthaard die het beste aansluit bij uw wensen en verwachtingen? Om de beste houthaard te vinden voor uw situatie moeten er enkele keuzes worden gemaakt. Graag bekijken we samen met u de verschillende opties. We gaan even wat dieper in op het model houtkachel, het gewenste vermogen, het gekozen materiaal en het merk houthaard. Allemaal belangrijke factoren die samen uw droomhaard bepalen.

Kies ik voor een vrijstaande houtkachel of toch voor een inbouw?

Houtkachel-vrijstaand-losstaand

Voor ons maakt het niets uit! Wij hebben ruime ervaring met het inbouwen van houtkachels in de meest uitlopende situaties. Met het inbouwen van een kachel bedoelen we het volledig inbouwen van een houtkachel in een maatwerkmeubel, in een schouw of in een ombouw. Om veilig een houtkachel in een nieuwe situatie te bouwen is enige ervaring een vereiste. Houtkachels worden namelijk aanzienlijk warmer dan gaskachels. Hierdoor zijn de eisen die aan het gebruikte materiaal moeten worden gesteld ook stukken hoger dan bij gaskachels. Vandaar dat veel haardliefhebbers kiezen voor de klassieke opstelling; een vrijstaande houthaard.

Houtkachel vrijstaand; Inbouw, inzet, vrijhangend of voor in de tuin.

Natuurlijk zijn er meer opties dan alleen vrijstaand of inbouw wanneer u eenmaal voor een houtkachel gekozen heeft. Zoekt u een vervanger voor uw huidige haard en is het rookkanaal al aanwezig? Dan zou een inzethouthaard een prima keuze zijn. Inzethouthaarden zijn ideaal voor een bestaande situatie. De laatste jaren zien we ook steeds meer tuinhaarden. Steeds meer mensen genieten in de eigen tuin van de gezelligheid en de warmte die een tuin houthaard bieden kan. Vrijhangende houthaarden zien we ook meer en meer opduiken. Vrijhangende houthaarden zijn toepasbaar in allerlei situaties. Ze zijn vaak bijzonder gevormd en zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende designs en modellen. Wanneer u geïnteresseerd bent in een vrijhangende houthaard vertellen wij u graag over de vele mogelijkheden van dit bijzondere concept.

Vrijstaande houthaarden. Materiaalkeuze.

Houtkachel-vrijstaand

Het materiaal waarmee uw houthaard gemaakt wordt is erg bepalend voor de uiteindelijke eigenschappen van de haard zelf. Veel vrijstaande kachels worden bijvoorbeeld gemaakt van staal. Staal is een materiaal dat direct opwarmt en verwarmt. Wilt u dus een haard die u direct van weldadige warmte voorziet? Dan is staal een perfecte keuze. Nadeel van staal is wel dat het ook snel afkoelt. De eenmaal opgenomen warmte wordt dus ook weer snel aan de omgeving afgegeven. Nadat het laatste vuur is gedoofd zal de warmte dus ook snel vervliegen. Heeft u wat meer geduld voordat uw houtkachel vrijstaand zijn gewenste temperatuur moet bereiken? Gietijzer zou in dat geval een veel beter alternatief zijn. Gietijzer warmt wat langzamer op, maar eenmaal warm blijft het wel veel langer warm. Bij een gietijzeren houtkachel houdt u het dus langer warm nadat de laatste vlam gedoofd is. Wilt u de maximale warmte halen uit elk gebruikt houtblok? Dan is een houtkachel vrijstaand met speksteenbekleding precies wat u zoekt! Speksteen is namelijk een heel bijzonder materiaal. Deze zware natuursteen heeft sterk accumulerende eigenschappen. Dit wil zeggen dat het ontzettend lang zijn warmte vasthoudt en blijft afstralen aan zijn omgeving. Het duurt eventjes voordat een vrijstaande houtkachel met speksteenbekleding is opgewarmd. Maar eenmaal opgewarmd blijft een houtkachel vrijstaand met speksteenafwerking nog vele uren uw woning verwarmen.

Houtkachel vrijstaand. Mateloos populair.

Een vrijstaande houthaard kan in principe overal worden geplaatst mits de rookafvoer maar op een zekere afstand van de muur blijft in het kader van de brandveiligheid. Houthaarden worden veel warmer dan gashaarden, daarom zal de warmte van het rookgasafvoerkanaal ook vele malen hoger zijn. Indien u een losstaande haard heeft gekozen kijken wij graag of uw configuratie op een veilige manier kan worden geplaatst. Wanneer wij verwachten dat de warmte van het rookgasafvoerkanaal erg hoog kan oplopen adviseren wij graag gepaste maatregelen om dit toch probleemloos mogelijk te maken.

Houtkachel vrijstaand. Kies uw vuurzicht.

Losstaande-houtkachel

Eenmaal gekozen voor een houtkachel vrijstaand rest u alleen nog de keuze voor het mooiste vuurzicht. Veruit de meeste losstaande houtkachels zijn zogenaamde fronthaarden. Vrijstaande houthaarden met frontzicht hebben 1 ruit aan de voorzijde. Dit traditionele concept komt het best tot zijn recht in een situatie waarin de haard vrijwel tegen een wand wordt geplaatst. Wilt u meer zicht op het houtvuur in uw vrijstaande houtkachel? Dan kunt u een tweezijdige haard overwegen. Tweezijdig haarden worden vaak hoekhaarden genoemd. Door de extra zijruit laten deze haarden zich namelijk erg mooi in een hoekpresentatie plaatsen. Wilt u zoveel mogelijk zicht op het vuur? Dan is een driezijdige of een doorkijkhaard misschien wel echt iets voor u. Een driezijdige houthaard geeft u niet alleen door de voorruit zicht op het vuur, maar ook door ruiten aan beide zijden. Dit geeft een erg ruimtelijk en open beeld waardoor uw houtvuur helemaal tot zijn recht komt. Wilt u graag van beide kanten kunnen genieten van uw haard? Een doorkijkhaard heeft zowel aan de voor- als aan de achterzijde een ruit. Dit geeft niet alleen een licht en ruimtelijk effect maar geeft u bovendien vuurzicht vanuit twee invalshoeken.

Houtkachel vrijstaand. Kies het juiste vermogen voor uw situatie.

vrijstaande-houtkachel

Wanneer u eenmaal uw favoriete vrijstaande houthaard heeft gekozen is het van belang dat u het juiste vermogen kiest bij de ruimte die u wilt verwarmen. Het vermogen van een haard wordt uitgedrukt in kW. Een erg kleine haard heeft een vermogen van 1 tot 2 kW, een fors exemplaar kan een vermogen hebben dat ver boven de 11 kW uitkomt. Kiezen voor het juiste vermogen is van belang zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Kiest u een vrijstaande houtkachel met te weinig vermogen? Dan zult u niet genoeg warmte ontwikkelen om uw kamer te verwarmen. Kiest u voor een houtkachel vrijstaand met teveel vermogen? Dan zult u het al gauw te warm krijgen en zult u het vuur moeten temperen. Getemperd vuur heeft niet het mooiste vuurbeeld. Het kiezen van het juiste vermogen is hierdoor iets wat niet onderschat moet worden. Op internet vindt u meerdere tabellen waarmee u het juiste vermogen kunt uitrekenen. U kunt ook contact opnemen met onze ervaren adviseurs. Wij beoordelen graag vrijblijvend uw situatie zodat u precies de houtkachel vrijstaand kunt kiezen die aansluit op uw situatie.

Houtkachel vrijstaand voor de allerbeste prijs.

Houtkachels-vrijstaand-kopen

Bent u enthousiast geworden over de vele mogelijkheden van een houtkachel vrijstaand? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs, of kom even langs in onze showroom in Apeldoorn. Van inspiratie tot installatie, voor uw houtkachel vrijstaand bent u bij ons aan het juiste adres. Wij laten u graag de vele opties zien. Door inkoopvoordelen en korte lijnen weten wij onze prijs altijd aantrekkelijk te houden. Wij bieden u een totaaloplossing voor al uw haardvraagstukken. Wij werken veel samen met hoogwaardige meubelmakers en maken graag samen uw dromen waar. Ons team ervaren installateurs werkt door het gehele land waardoor wij een landelijke dekking kunnen bieden. Mogen wij u binnenkort helpen aan uw droomhaard? Graag tot snel!

Offerte aanvragen