Swipe to the right

Een alternatief voor een gashaard?

Een alternatief voor een gashaard?

De overheid is steeds meer bezig om Nederland te verduurzamen en de inwoners bewust te maken van milieuvriendelijk leven. Daarnaast worden steeds meer woningen gasloos opgeleverd. Wat voor haard moet u kopen als we kijken naar de toekomst? En waar moet u aan denken bij het gebruiken van een haard? Flamboyant Haarden heeft de mogelijke alternatieven voor u in kaart gebracht.

Afbeelding 1: Elektrische haard: Dimplex Cassette 600

Elektrische haard

Bij het aanschaffen van een elektrische kachel zitten veel voordelen. Zo hoeft u bij de aanschaf geen rookkanaal aan te leggen. De moderne elektrische kachels verbruiken daarnaast weinig stroom. Maakt u gebruik van zonnepanelen? Uw overcapaciteit kan gebruikt worden bij het verwarmen van uw ruimte met een elektrische haard. U kunt de elektrische kachel ook gebruiken op warmere dagen, door de verwarmingselementen uit te schakelen. Elektrische haarden beschikken over verschillende technieken. Zo heeft u een elektrische haarden die door middel van waterdamp een erg mooie vuurbeleving geven (zie afbeelding 1) en haarden die door middel van lampen en spiegels voor een unieke sfeer zorgen.

Propaan gashaard

De trend van 2019! Zoals gezegd worden nieuwbouwwoningen steeds vaker aardgasloos opgeleverd. Propaangas is daarentegen wel opkomend. Dit komt omdat propaangas een duurzame keuze is door de zeer lage uitstoot van schadelijke stoffen. Een ander grote reden voor het opkomen van propaan is dat u geen gasnetwerk nodig heeft in uw woning. Het propaan wordt namelijk opgeslagen in flessen. Die flessen dient u op te bergen in een ventilerende ruimte.

Een groot aantal gashaarden die te koop zijn kunnen ook aangesloten worden op propaan. Dit betekent dat u een keuze kan maken uit een breed assortiment. De kosten voor gebruik van een propaan gashaard zijn minder dan 4 euro voor een avondje genieten van warmte en sfeer. Erg veel voordelen en ook nog een milieubewuste keuze!

Afbeelding 2: Houtkachel: Zwitserse stookmethode

Houtkachel

Een houtkachel kan een juiste keuze zijn, als u weet hoe u bewust stookt. Zo moet u met vier punten rekening houden: De brandstof, de haard, het rookkanaal en de stoker. De brandstof is erg belangrijk. U dient goed gedroogd hout te gebruiken. Bij de verkoop van hout wordt het woord droog al snel gebruikt, maar dit blijkt vaak tevergeefs. Een vochtpercentage van slechts 15% - 20 % is namelijk echt nodig. Dit kunt u meten met een houtvochtmeter. Beschikt u daar niet over? Kijk dan of het schors van de stam loslaat, dit is een teken dat het hout goed droog is.

Een erg goede manier om bewust te stoken is de Zwitsere stookmethode. De Zwitserse stookmethode is eigenlijk omgekeerd stoken (zie afbeelding 2). De meeste mensen steken hun kachel van onderen aan, terwijl het bij deze methode juist de bedoeling is dat u het vuur van boven aansteekt. Het grote voordeel van deze methode is dat u snel trek heeft in uw rookkanaal en er gelijk een schonere verbranding plaatsvindt. Meer weten over de Zwitserse stookmethode? Check de video waarin stapsgewijs de stookmethode wordt doorgenomen:

U heeft drie verschillende opties gekregen als alternatief van een gashaard. Helpt u ook mee om de wereld een stukje milieuvriendelijker te maken? Een beter milieu begint immers bij uzelf! Zoals u heeft gelezen kan dit zeker en ook nog eens zonder dat de sfeer verloren gaat.

Arjen Mazier

Marketingmedewerker

.