Swipe to the right

Een gashaard als ‘ruimteverdeler’

Een gashaard als ‘ruimteverdeler’

Dé trend van nu, een gashaard middenin de woonruimte. Een geniaal idee als je een haard wilt hebben in meerdere kamers. Bijvoorbeeld in de woonkamer én de eetkamer. Hierdoor ontstaan er twee gescheiden leefruimtes waar je een mooi zicht hebt op het vuurbeeld. Zo’n gashaard wordt ook wel een ruimteverdeler genoemd.

Je hebt dan niet alleen een centrale warmtebron en sfeermaker, maar ook een functionele afscheiding. De woonruimte oogt direct een stuk knusser en huiselijker. Een smaakvolle oplossing om ruimtes van elkaar te scheiden én te koppelen. Benieuwd geworden hoe een ruimteverdeler tot zijn recht komt? In dit artikel heb ik een aantal gashaarden voor jou op een rijtje gezet.Haard met een tunnelvisie

Ruimteverdelers komen in verschillende maten en uitvoeringen voor. Van een eenzijdige haard tot een driezijdig model. Ik had het eerder al gehad over een tweezijdig vuurbeeld. En daar wil ik nu graag meer over vertellen. Want een ruimteverdeler komt het beste tot zijn recht wanneer de vlammen vanuit twee kanten te bekijken zijn. Met andere woorden, een haard waar je doorheen kunt kijken.

Bellfires tunnlehaard

Een haard die er gelijk uitspringt met deze kenmerken, is een doorkijkhaard (tunnelhaard). De naam verklapt het al, het is mogelijk om vanuit de ene kamer (door de haard heen) de andere kamer te zien. Zo wordt de ruimteverdeler gebruikt om twee kamers af te scheiden, maar blijft het toch één gehele woonruimte. In het begin van dit artikel had ik een plaatsing tussen de woonkamer en eetkamer als voorbeeld gebruikt. Maar beperk je creativiteit niet tot deze optie. Heb je al eens gedacht aan een plek tussen de eetkamer en de keuken, of woonkamer en de keuken? Tegenwoordig is het allemaal mogelijk.

Kom helemaal tot rust

Wil je echt ultiem tot rust komen? Overweeg dan om de haard tussen de badkamer en slaapkamer te plaatsen. Heerlijk tijdens de koude dagen. Vanuit het bad of bed heb je een perfect uitzicht op de vlammen van de haard. En gelukkig heb je een afstandsbediening bij de hand, zodat je niet van je plek hoeft te komen.

Doorkijkhaard in de badkamerBron: zillow.com

Hierboven zie je een driezijdige ruimteverdeler met een smalle zijruit. Toch wil ik niet alleen de tweezijdige ruimteverdeler benadrukken. Want in kleinere woningen komt juist een driezijdige gashaard tot zijn recht. En met een haard middenin de woonruimte gaat er veel ruimte verloren. Dan is er nog een andere oplossing, namelijk een ruimteverdeler tegen de muur. Bijvoorbeeld naast de eettafel en de comfortabele bank. Zo is het vuurbeeld vanuit beide plekken ideaal te bekijken en te voelen. Een ander voordeel is dat de gashaard geen dominante rol meer speelt in de ruimte.

Driezijdige ruimteverdeler

Schakel een (woon)specialist in

Kortom, geen enkele plaatsing is te gek. Maar ik raad je wel aan om een vakman in te schakelen. Wanneer je een haard middenin de ruimte wilt, moet er een veilige oplossing komen voor het rookkanaal. Maar dit geldt natuurlijk ook voor andere plekken in de kamer. En daarnaast denkt een haardenzaak graag mee over jouw interieur. Staat een tweezijdige ruimteverdeler wel mooi in de kamer? Of is het juist verstandig om voor een kleiner model te gaan? Laat deze vragen beantwoorden in een persoonlijk gesprek, zodat je dé perfecte haard kiest.

Dennis Dragt

Online marketeer

...