Swipe to the right

Hout stoken? Tips!

Hout stoken? Tips!

Een houthaard geeft zowel letterlijk als figuurlijk warmte in huis. Voor de figuurlijke warmte zoek je een model dat qua ontwerp bij jouw smaak en interieur past. Voor de letterlijke warmte stook je hout in de haard. Flamboyant haarden geeft je enkele tips voor correct hout stoken.

Hout stoken in twee stappen

Stap 1 – De haard aanmaken

Begin klein! Gebruik aanmaakhoutjes van 25- 30 cm lang en met een diameter tussen 2 en 5 cm om het vuur aan te maken. De houtjes stapel je kruislings op elkaar, twee aan twee per keer. Vervolgens gebruik je blanco papier of aanmaakblokjes om dit bouwwerk aan te steken. Wel moet de luchttoevoer maximaal zijn om het vuur te laten groeien met behulp van voldoende zuurstof. Laat de deur op een klein kiertje openstaan, deze sluit je als het vuur op daadwerkelijk is aangegaan. Dit is vaak al na 5 tot 10 minuten.
Stap 2- Toevoegen

Als het aanmaakhout brandt en is verminderd tot een gloeiende hoop, voeg je voor het eerst haardhout toe. Dat doe je door de deur langzaam te openen, daardoor blijft luchtdruk in de kachel gelijk aan de druk in de (woon)kamer. Zo komt er geen rook vanuit de haard de kamer in. Leg nu twee of drie haardblokken (samen ongeveer 1 kilo hout) op de gloeiende hoop en sluit de deur weer. Laat de luchtinlaat op maximale stand tot het hout zwart wordt en vlam heeft gevat. Dit zal zo’n 3 tot 5 minuten duren. Daarna kun je zelf de luchttoevoer verminderen en kan het verwarmen beginnen.

Nieuw hout aan het vlammenspel toevoegen doe je wanneer de vorige stapel is verbrand tot een gloeiende massa. Let op dat je niet voortdurend te veel hout stookt; wanneer de kachel te vaak en lang maximaal brandt, gaat dit ten koste van de levensduur. Ook kun je daardoor je rookkanaal en/of schoorsteen beschadigen of vervuilen. Daar zit niemand op te wachten.


De belangrijkste hout stooktips

Niet verbranden

Verbrand géén hout met verf- of lakresten, spaanplaat, mdf, plastic, afval of andere materialen met schadelijke bestanddelen. Daarmee breng je onnodige schade toe aan de haard, het bijbehorende rookkanaal en de schoorsteen. Verder is verbranding van deze materialen schadelijk voor jouw gezondheid en voor die van de mensen om je heen. Ook krantenpapier wordt veel gebruikt, maar door de drukinkt is ook dit gevaarlijk. Gebruik daarom alleen hout dat ook daadwerkelijk geschikt is voor verwarming van uw kachel.

Ook aanmaakhout kan schadelijk zijn voor alle bovenstaande zaken en de menselijke gezondheid zijn, zeker wanneer de stukken te groot zijn. Hakhout van 2-5 cm doorsnee en een lengte van 25-30 cm is het best te gebruiken. Snippers of andere kleine deeltjes zorgen voor vuur dat té snel té groot wordt en voor te veel warmteontwikkeling in huis.

Goed rookkanaal gebruiken

De schoorsteen (of ‘rookkanaal’), voert de verbrandingsgassen naar buiten af. Hierbij is een afvoer van de juiste lengte en met een goede diameter van belang, zo blijft geen spoor achter. Voor het kiezen van het juiste kanaal kunnen wij je een passend advies geven. Neem daarvoor contact op.

Ventilatie

Voor de verbranding van hout is zuurstof nodig, zuurstof werkt als brandstof voor het vuur. Daarom is het belangrijk om de kachel voldoende te ventileren. Via de schoorsteen wordt de rook naar buiten gezogen, deze moet weer aangevuld worden. Wanneer dit niet gebeurt ontstaat onderdruk en kan de rook terug komen. Deze terugslag kan ook ontstaan bij een afzuigkap of mechanische ventilatie.

Maak het vuur niet te klein

Door het vuur niet te klein te maken, verbrandt u het vuur volledig. Daardoor wordt de schadelijke uitstoot tot een minimum teruggebracht. Zo kun je nog meer genieten van uw letterlijke en figuurlijke warmte in huis.

Contact opnemen

Dit waren enkele tips voor hout stoken. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact op met Flamboyant Haarden.

Maarten van der Starre

Marketing/Communicatie

.