Open haard

open-haard-veiligWanneer de meesten van ons aan een haard denken komt automatisch het klassieke begrip open haard naar boven. En dat is ook niet zo vreemd, de open haard is immers de oervorm van de haard. De definitie van een openhaard kan eigenlijk worden gevonden in het woord zelf. Een open haard heeft namelijk open vuur. Bij een openhaard is er direct zicht op het brandende hout, zonder enige afscherming door een ruit. U ziet, hoort en ruikt hoe de vlammen uw brandhout omzetten in licht en warmte. Dit schouwspel boeit ons al duizenden jaren en zal ons wel altijd blijven boeien. Een klassieke open haard geeft een intense haardbeleving, het vuur is bereikbaar en dichtbij en de weldadige warmte straalt u tegemoet. Het beeld van de traditionele houthaard is in de herinnering van velen nog springlevend. De term open haard zal daarom wel voor altijd populair blijven.

Openhaard of open haard?

open-haardTunnel open haarden waren honderden jaren lang een onmisbaar onderdeel van elk huis. Een open haard was het centrale middelpunt, de plek waar de warmte opgewekt werd, de plek waar het eten werd bereid, de plek waar verhalen werden verteld en de plek waar familiebanden en vriendschappen werden gesmeed. De open haard was voor vele generaties de warmste en gezelligste plek in huis. Geen wonder dat vooral de wat oudere generatie wordt gevuld met nostalgische herinneringen wanneer de gezellige huishaard van vroeger ter sprake komt. Je voelde de heerlijke warmte weldadig stralen. Je zag hoe de altijd veranderende vlammen langzaam het brandhout verteerden. Je rook de geur van brandend hout en hoorde het typische geknisper wanneer de haard eenmaal goed brandde. De open haard was zo’n belangrijk onderdeel van het dagelijks leven dat de term wel voor altijd zal blijven hangen. Ondanks dat vrijwel alle haarden tegenwoordig niet meer open zijn. Is open haard zo’n begrip geworden dat deze twee woorden bijna zijn samengesmolten. ‘Openhaard’ en ‘open haard’ zullen wel altijd populaire zoektermen blijven.

Waarom de open haard van nu een gesloten haard is.

Open-haard

Toch is de klassieke openhaard op zijn retour. Door voortschrijdende inzichten hebben we geleerd dat er ook nadelen kleven aan een open vuur in de woonruimte. Een open haard staat in directe verbinding met de ruimte waarin geleefd wordt. Dit heeft zijn charmes, maar de laatste jaren zijn we ons ook steeds meer bewust van de nadelen van dit open type haard. De weldadige warmte van een open haard komt uw woonruimte instralen, maar helaas blijft het daar niet bij. Bij houtverbranding komen namelijk helaas ook schadelijke stoffen vrij, zoals bijvoorbeeld CO 2 en fijnstof. We zijn ons steeds meer bewust geworden van de nadelige invloed van deze schadelijke stoffen. Met de kennis van nu beseffen we het effect van deze schadelijke stoffen op onze gezondheid, maar ook het effect op het milieu en de wereld om ons heen. Door deze nieuwe inzichten past het klassieke open haard concept niet meer bij deze tijd waarin een verantwoordde levensstijl steeds belangrijker wordt.

Open haarden. Niet alles was vroeger beter.

De traditionele open haard van vroeger past ook niet meer in de tijd van nu door onze sterk verbeterde woningen. Moderne woningen zijn goed geïsoleerd en zijn erop gebouwd om tocht te voorkomen. Maar deze tocht is tegelijkertijd de luchtstroom die een klassieke open haard nodig heeft. In moderne woningen kan een open haard de benodigde lucht niet meer zo gemakkelijk uit de woonruimte zelf halen. Voor een efficiënte verbranding is voldoende zuurstoftoevoer van cruciaal belang. Een slechte verbranding zorgt voor meer fijnstof en CO 2 uitstoot. Deze opgewekte schadelijke stoffen hopen zich op in een goed geïsoleerde moderne woning. Al deze factoren zorgen er voor dat de klassieke open haard op zijn retour is. Maar er zijn meer redenen waarom de open haard langzaam naar de achtergrond is verdwenen.

Open haard. Achterhaald en toch ook zeker niet.

Open vuur heeft zijn charmes, het directe contact met het vuur maakt de haardbeleving intenser. Maar open vuur heeft ook schaduwkanten. Bij een klassieke open haard is er geen afscherming tussen het vuur en degenen die ervan genieten. Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Kinderen gedragen zich onvoorspelbaar en zijn tegelijkertijd geïntrigeerd door het bijzondere natuurfenomeen dat vuur nu eenmaal is. Het verschil tussen dichtbij een open haard en te dicht bij een open haard is iets wat geleerd moet worden. Helaas kwam vroeger niet iedereen die leerschool zonder letsel door. Moderne alternatieven voor een open haard schermen het vuur af zodat ongelukken gelukkig een zeldzaamheid zijn geworden. Moderne houtkachels zijn veiliger, schoner, efficiënter, minder belastend voor het milieu en minder belastend voor onze gezondheid.

Open haard en het verlies van warmte.

Het rendement van een klassieke open haard is erg laag. De hoeveelheid opgewekte warmte die vrijkomt uit elke houtblok is veel lager dan die van hetzelfde houtblok in een moderne houtkachel. Bij een open haard is de verbranding direct en intens. Het houtvuur in een open haard geeft direct warmte af aan zijn omgeving. De lucht om de haard wordt snel opgewarmd vanaf het moment dat het haardhout in vuur en vlam staat. Maar de eenmaal opgewekte warmte in een traditionele open haard krijgt ook alle tijd om snel te vervluchtigen. Een open haard houdt de opgewekte warmte niet vast maar geeft deze direct af aan de omgeving. De warmte blijft niet in de open haard hangen en de warmte wordt daarom nauwelijks opgenomen door de materialen rondom het vuur. Moderne haarden gaan veel beter met de opgewekte warmte om. Ze geven de warmte wat minder snel af aan de direct omgeving en houden deze veel langer vast. Wanneer een open haard eenmaal gedoofd is zal de warmteafgifte snel verdwijnen. Gesloten haarden houden de warmte veel beter vast, ze blijven veel langer warmte verspreiden en zijn daarom veel doeltreffender qua verwarming.

Hoe de grens tussen de open haard en de moderne haard vervaagde.

open-haard-prijs

Moderne haarden zijn dus geen open haarden meer. Gesloten haarden bieden enorm veel voordelen en zijn een goed en nodig alternatief voor de ouderwetse open haard. Als nadeel noemen sommige haardpuristen het directe contact met het vuur. Een ruit tussen het vuur en degene die ervan wil genieten zou een optische barricade zijn die een nadelig effect heeft op de algehele haardbeleving. Deze nostalgische gedachten zijn misschien begrijpelijk, maar niet goed te onderbouwen. Fabrikanten hadden al vroeg ontdekt dat de charme van het open vuur niet verloren mocht gaan en anticipeerden hier bijtijds op. Moderne haarden werken met een gesloten systeem maar bieden absoluut dezelfde haardbeleving als destijds in grootmoederstijd. Moderne haarden worden uitgevoerd met subtiele, nauwelijks zichtbare omlijstingen. Moderne haarden hebben geen storende kaders, alles is gericht op zo volledig mogelijk zicht op het fascinerende vlammenspel. Door ontspiegeld glas te gebruiken is de laatste drempel tussen een open haard en een gesloten haard genomen. Ontspiegeld glas weerkaatst geen reflecties en is zo bijna onzichtbaar. De barricade tussen u en het vuur is dus vrijwel onzichtbaar en daarom zeker niet storend!

Open haard of gesloten haard.

Open haarden zijn dus langzaam uit onze woningen verdwenen. De term open haard zal waarschijnlijk wel altijd blijven bestaan, maar in de markt staat deze term al synoniem voor een veilige moderne haard met een gesloten systeem. Open haarden zullen verdwijnen maar haarden zullen altijd blijven. De sfeer, het comfort, de warmte en gezelligheid die een haard uitstraalt zijn immers tijdloos en universeel. Haarden gaan daarom een zekere toekomst tegemoet. Weliswaar waarschijnlijk onder een foutieve verouderde naam, maar misschien is dat helemaal niet zo erg. Alle positieve verwachtingen van een open haard worden toch met gemak behaald door een moderne gesloten haard.

Wilt u graag meer weten over de moderne open haard?

open-haard-kopen

Wilt u graag meer weten over de alternatieven voor een open haard? Wij laten u graag zien hoever de haardevolutie ons heeft gebracht en vertellen u graag hoe een haard ook uw woongenot kan vergroten. Wij hebben een ruime keuze in houthaarden, gashaarden, CV haarden en zelf elektrische haarden. Door jarenlange ervaring begrijpen we uw wensen en samen met u gaan wij graag op zoek naar uw droomhaard. Graag vertellen wij u meer over ons brede assortiment haarden en kachels. Bij ons vindt u haarden van alle A-merken tegen sterk concurrerende prijzen. Wanneer u hier meer over wilt weten bent u van harte welkom in onze luxe showroom. Wij helpen u graag met al uw haard- gerelateerde vragen en hebben ruime ervaring in het gehele traject, van inspiratie tot installatie. In onze showroom staat de koffie voor u klaar, maar natuurlijk staan wij u ook graag telefonisch of per mail te woord. Zullen we samen kijken hoe de open haard volwassen is geworden? Graag tot ziens!