Gashaard op propaan

In de jaren vijftig ontdekten we dat de bodem van ons landje rijker was aan grondstoffen dan verwacht. De ontdekking van de gasvelden bij Slochteren gaf onze economie een enorme boost. Even leek het alsof we het energieprobleem hadden opgelost. Binnen enkele jaren was ons gasnetwerk het meest wijdvertakte gasnetwerk ter wereld. Het duurde niet lang voordat vrijwel elk huis werd aangesloten op het gasnet werk. Bijna ieder gezin vond in de avonduren gezelligheid rondom de gashaard en vaak stonden er zelfs meerdere gastoestellen in elk huis. Voordat de gashaard op propaan bedacht was leek de gashaard op aardgas een geschenk uit de hemel. Voor het eerst had vrijwel elke Nederlander de beschikking over een betrouwbare en veilige brandstof. Gashaarden werden in enkele jaren gemeengoed en zelfs bijna onmisbaar geacht. Het verdreef de kou en de kilte uit het huis en verving deze voor behaaglijke warmte en sfeervolle gezelligheid. Rond etenstijd zorgde de gashaard voor lekker warm eten en s ’avonds werden er intieme banden gesmeed en onderhouden. Het succesverhaal van de gashaard leek toen ontzettend lang te gaan worden.

Propaan gashaard

Toen wij ons eigen gas ontdekten zakte de gasprijs aanzienlijk. Gas was voor iedereen betaalbaar en het leek de brandstof voor de toekomst te worden. In ons kleine land duurde het niet lang voordat elke uithoek werd aangesloten op deze brandstof met toekomstperspectief. In geen enkel ander land voltrok de gasrevolutie zich zo snel als bij ons. Niemand had destijds een gashaard zonder gasaansluiting, de aansluiting op het netwerk werd door de overheid op zich genomen in razend tempo. Deze pioniersrol op het gebied van aardgas heeft het Nederlandse bedrijfsleven een schat aan kennis en ervaring opgeleverd. Kennis en kunde die beroemde namen zoals Faber en Dru geen windeieren heeft gelegd. Door de plotselinge markt en gezond en innovatief ondernemen kregen deze Nederlandse bedrijven een voorsprong vanaf het prille begin.

Gashaard zonder gasaansluiting

Talrijke belangrijke uitvindingen in de wereld van de gashaard zijn dan ook bedacht in Nederland. Qua patenten en innovaties staat Nederland nog steeds op eenzame hoogte in de gashaardenbranche. Wereldwijd staat Nederland door deze bijdragen nog steeds bekend als het gasland bij uitstek. Merken zoals Dru, Faber, Wanders en Bellfires zijn buiten onze landsgrenzen misschien nog wel bekender dan op onze eigen bodem. Nederlandse gashaarden staan nog steeds enorm hoog aangeschreven. Maar waarom dreigt nu de gashaard met gasfles de rol over te nemen van de gashaard op het gasnetwerk? Wat is er misgegaan? Waarom verdwijnt het aardgas uit onze huizen en waarom neemt de gashaard op propaan een steeds belangrijkere rol in?

Gashaard propaan

Gashaard-op-propaan-gas

Sinds het polygoonjournaal ons op bijna uitgelaten manier vertelde over het wonder van aardgas is er enorm veel veranderd. Onze kennis is enorm gegroeid en nu voor iedereen onder handbereik. We hebben de termijn gehaald die nodig is om over langetermijneffecten te kunnen praten. We zijn ons veel bewuster geworden van onze invloed op de wereld om ons heen. Ecologische voetafdruk was een term die vroeger misschien met de land- en tuinbouwschool werd geassocieerd, maar nu terecht vele malen serieuzer wordt genomen. Aardgas behoort tot onze fossiele brandstoffen en fossiele brandstoffen hebben bij verbranding effecten die niet direct zichtbaar lijken maar toch verstrekkender zijn dan destijds ooit verwacht. Het gevaarlijkste restproduct van aardgas is CO 2 , een broeikasgas dat eenmaal vrijgelaten onze dampkring niet meer wil verlaten. CO 2 legt als het ware een mantel om onze planeet waarin de warmte van de zon blijft hangen. Langzaam heeft dit restproduct van aardgas ons klimaat veranderd. Elk jaar wordt het een klein beetje warmer, met alle nadelige gevolgen van dien. Was er vroeger nog wel eens sprake van een gasaansluiting zonder gashaard, tegenwoordig is er meer en meer sprake van een gashaard zonder gasaansluiting. Betekent het einde van het gasnetwerk nu ook het einde van de gashaard? Of is de gashaard propaan de uitkomst, en zien we straks de combinatie gashaard met gasfles definitief doorbreken?

Gashaard zonder gasaansluiting? Kies voor een gashaard met gasfles!

Gashaard-op-propaan-gesloten

Door internationale verdragen en afspraken is er geen twijfel meer mogelijk. Steeds meer haardliefhebbers zullen op zoek moeten naar een werkende gashaard zonder gasaansluiting. Gelukkig is het besef dat aardgas geen toekomst heeft langzaam doorgedrongen. Als gasland bij uitstek hebben we kunnen nadenken over alternatieven en er gelukkig ook enkele gevonden. Propaangas is een gassoort met een veel milieuvriendelijker karakter dan aardgas en is al jarenlang gemeengoed in allerlei gastoestellen. Propaan is een prima alternatief voor het traditionele aardgas. Een propaan gashaard brandt iets feller als aardgas en propaan geeft bovendien tijdens deze verbranding ook wat meer warmte af. Dat we langzaam van het aardgas afgaan is ondertussen wel zeker. Maar dat haardliefhebbers in de propaan gashaard een goed alternatief hebben gevonden is dat gelukkig ook!

Gashaard zonder gasaansluiting? Neem een gashaard met gasfles!

Omdat de toekomst van aardgas onzeker is kiezen steeds meer mensen voor de zekerheid die een propaan gashaard wel te bieden heeft. Een groot voordeel van de overgang op propaan is dat u niet meer plaatsgebonden bent met uw haard. Er is immers geen aansluiting op het gasnetwerk vereist dus u kunt met uw haard gaan en staan waar u dit wilt. Een propaan gashaard is een veilige en betrouwbare gashaard met gasfles, of gasflessen. Deze gasflessen worden bij sommige modellen in de propaan gashaard zelf opgeslagen. Dit zien we ook veel bij propaan gashaarden die bedoeld zijn voor in de tuin. Het voordeel van deze interne opslag is dat u eenvoudig de gashaard kunt verplaatsen wanneer u hem liever ergens anders ziet. Nadeel van dit model propaan gashaard is wel dat de gasopslag meestal beperkt is tot 2 of 3 flessen. Genoeg voor behoorlijk wat avonden gezelligheid en sfeer, maar geen ideale oplossing voor een gashaard met gasfles voor binnen in huis.

Gashaard met gasfles voor binnen

Gashaard-op-propaan-kopen

Om zorgeloos uw propaan gashaard in uw woning te kunnen gebruiken zijn er gelukkig betere oplossingen. Uw kunt uw propaan gashaard in principe op dezelfde wijze installeren zoals u dit zou doen met een traditionele gashaard. Het verschil is wel dat de gasvoorraad van een propaan gashaard veiligheidshalve buiten de woning moet worden opgeslagen. Moderne propaangasflessen zijn veilig en de aansluitingen en slangen zijn uitvoerig getest en moeten aan hoge veiligheidseisen voldoen. Maar om elke kans op lekkage of ongelukjes te voorkomen moet de gasvoorraad voor uw gashaard op propaan buiten de muren van de woning worden aangelegd. Meestal wordt het propaangas in een lage en smalle kast geplaatst waardoor direct alles tegen de elementen beschermd is. Wilt u meer weten wat er nodig is om uw gashaard op propaan aan te sluiten? Vraag gerust vrijblijvend om meer informatie. Wij helpen u graag bij de overstap naar een gashaard op propaan!

Gashaard op gasfles aansluiten

De propaanopslag wordt meestal zo onopvallend mogelijk geplaatst tegen de woning. Maar natuurlijk heeft u hier de volledige vrijheid in. U kunt de gasvoorraad voor uw gashaard op propaan ook ingraven of op een andere manier discreet wegwerken. Wel moet de opslag natuurlijk goed bereikbaar zijn i.v.m. het navullen. In deze propaangasopslag worden meestal 2, 3 of nog meer gasflessen in serie geschakeld. Zo kunt u lang genieten van uw gashaard op propaan zonder veel ingewikkelde handelingen. Wanneer de ene gasfles leeg is wordt automatisch overgeschakeld op de volgende gasfles. Begint de laatste gasfles ook bijna leeg te raken? Wanneer u een abonnement afsluit met uw gasleverancier ontvangt u tijdig een waarschuwing en direct de mogelijkheid om een leverafspraak te plannen. Zo komt u nooit zonder gas te zitten en bent u verzekerd van een altijd werkende gashaard op propaan!

Gashaard propaan verbruik

Gashaard-op-propaan-met-ruit

Hoeveel propaan verbruikt een gashaard op propaan? Het gashaard propaan verbruik is afhankelijk van meerdere factoren. Het ligt bijvoorbeeld aan het model haard dat u op propaan wilt aansluiten. Ook de manier van gebruiken kan invloed hebben op het gasverbruik. De gemiddelde gashaard op propaan verbruikt ongeveer 0,5 kilogram per uur op vol vermogen. In werkelijkheid wordt een propaan gashaard echter maar zelden langdurig op vol vermogen verbruikt. Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt zal men immers al snel de haard naar een lager vermogen zetten. Over een langere periode zal de gemiddelde gashaard op propaan hierdoor uitkomen op ongeveer 300 gram propaangas per uur. Voor ongeveer 50 avonden gezelligheid en warmte zult u ongeveer 4 gasflessen van 10.5 kg nodig hebben. We gaan bij deze schatting uit van ongeveer 140 branduren.

Gashaard op propaan

Gashaard-op-propaan-prijs

Wilt u weten wat het geschatte verbruik zal zijn van een gashaard op propaan in uw situatie? Neem even geheel vrijblijvend contact op met onze ervaren adviseurs. Wij vertellen u graag meer over het verbruik en de mogelijkheden wanneer u de aanschaf van een propaan gashaard overweegt. Bent ons kunt u ongetwijfeld slagen wanneer u op zoek bent naar gashaard op propaan. Wij hebben een breed assortiment waarin alle A-merken vertegenwoordigd zijn. Door onze eigen voorraden en door het kwantumvoordeel dat wij bij onze leveranciers krijgen betaalt u bij ons nooit teveel. Indien gewenst helpen wij u graag tijdens het gehele proces. Van inspiratie tot levering en installatie. Ons landelijk actieve team installateurs verzorgt graag uw gehele installatie. Wilt u meer weten? Neem vrijblijvend even contact met ons op, per mail of per telefoon. Liever even langskomen? U bent natuurlijk van harte welkom in onze luxe showroom. De koffie staat voor u klaar!

Offerte aanvragen